Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle 10 Temmuz’da aramızdan ayrılan Hülya Türker’in “İnterseks Çocuklara Yönelik Tıbbi Müdahale Sorunu Bağlamında Toplumsal Cinsiyet ve Beden” isimli doktora tezi, Kaos GL Derneği tarafından kitap olarak yayımlandı.
Aylime Aslı Demir ve Cevahir Özgüler’in yayına hazırladığı kitap, interseks çocuklara yapılan tıbbi müdahaleleri sosyolojik ve eleştirel olarak inceliyor. Kitabın önsözünü ise Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı’nda “Queer Teori” derslerini yürüten ancak Kanun Hükmünde Kararnameler’in ardından emekli olmaya zorlanan Alev Özkazanç yazdı.
Mesele ekibinden Aslı Sarıoğlu’nun Özkazanç ile yaptığı söyleşiyi okumak için tıklayın)
Arka kapak yazısı İnterseks Türkiye ve İnterseks Anatolya gönüllülerinden: “Türkiye’de henüz çok yeni ancak yoğun ve zorlu bir süreç yaşamış bir interseks hareketinin içinden gelen interseks bireyler olarak, toplumun sayısal olarak hiç de azımsanmayacak ancak sesi duyulmayan bu kesimini kapsamlı çalışma konusu yapan Hülya Türker’e şükranlarımızı sunuyoruz.”
Üç bölümden oluşan kitapta Hülya Türker, “İnterseksüelliğin Söylemsel İnşası”, “İnterseks Çocuklara Yönelik Tıbbi Müdahaleye İlişkin Güncel Tartışma” ve “Hak Özneliği ve Cinsiyetlendirilmiş Beden” konularını ele alıyor. Türker kitabın girişinde, “Çalışma kapsamında tüm interseks bireyler değil yalnızca interseks çocuklara yönelik tıbbi müdahalenin sorunsallaştırılıyor olmasının sebebi bu tür operasyonların büyük çoğunluğunun yalnızca ebeveynlerin rızası alınarak yapılıyor olması” diyor ve çalışmasının interseks hakları mücadelesinin bağımsız ele almayacağını vurguluyor.
Hülya Türker hakkında
2010 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Almanca Öğretmenliği bölümünden lisans derecesini alan Hülya Türker, 2011 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde açılan İnsan Hakları Anabilim Dalı’nda hazırladığı “İnterseks Çocuklara Yönelik Tıbbi Müdahale Sorunu Bağlamında Toplumsal Cinsiyet ve Beden” başlıklı yüksek lisans tezi ile bölümün ilk mezunlarından oldu. 2015’te yine aynı enstitünün Kadın Çalışmaları Anabilim Dalında Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Doktora Programına kabul edilen Türker, interseks çocuklara yapılan tıbbi müdahaleleri sosyolojik ve eleştirel olarak incelemek üzere çocukken müdahaleye uğrayan yetişkinlerle mülakatlar gerçekleştirdi.
Hülya Türker ayrıca Thomas Benediker’in 2014 yılında “Modern Özerklik Sistemleri” kitabını da Türkçeye kazandırdı.
2019 yılının Mayıs ayında Almanya Köln Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nde doktora programına kabul edilen Türker, aynı kentte göçmen queer genç kadınların güçlenmesine yönelik çalışmalar yürüten Holla Derneği’nde çalışmaya başlamıştı. İnsan hakları konusunda, özellikle cinsiyet çalışmaları alanında hem Türkiye’de hem de Almanya’da aktivist ve akademislen olarak çalışmalarını devam ettirirken kısa bir süreliğine geldiği Türkiye’de, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle, 10 Temmuz 2019’da yaşamını yitirdi.