George Orwell’ın eserlerinin büyük çoğunluğunun telif hakkı süresi 1 Ocak 2021 itibarıyla son buldu. Türkiye’de Orwell kitaplarının pek çoğunun yayın hakları Can Yayınları’nda bulunuyordu. Şimdi birçok yayınevi başta 1984 olmak üzere Orwell’ın kitaplarını basacağını duyurdu.
2015 yılında Küçük Prens, 2019 yılında Kürk Mantolu Madonna ile yaşanan telifsiz basım furyası, bu yıl başta 1984 olmak üzere. George Orwell kitaplarında yaşanacak. İngiliz gazeteci ve romancı George Orwell’ın eserlerinin büyük çoğunluğunun 70 yıl süren telif hakkı, 1 Ocak 2021 itibarıyla son buldu.
Türkiye’de Orwell kitaplarının pek çoğunun yayın hakları Can Yayınları’nda bulunuyordu. Şimdi İthaki, İş Bankası Kültür, Fom Kitap, Everest ve Kırmızı Kedi gibi birçok yayınevi Orwell’ın kitaplarını basacağını duyurdu. Hatta bazı yayınevleri daha önce bastığı kitapları çok düşük fiyatlarla satışa sundu bile.
Telif hakkının son bulması 1886 tarihli Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Korunmasına İlişkin Bern Sözleşmesi’ne (Bern Konvansiyonu) dayanıyor. Türkiye de 168 ülke ile birlikte bu sözleşmenin taraf ülkelerinden birisi.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yer alan ilgili maddede de şu ifadeler yer alıyor:
Koruma süresi eser sahibinin yaşadığı müddetçe ve ölümünden itibaren 70 yıl devam eder. Bu süre, eser sahibinin birden fazla olması durumunda, hayatta kalan son eser sahibinin ölümünden itibaren yetmiş yıl geçmesiyle son bulur.
ABD, İngiltere, Türkiye, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde telif hakkının son bulması için sanatçının ölümü üzerinden 70 yılın geçmesi gerekirken, bu süre Kanada ve Çin gibi bazı ülkelerde 50 yıl.