Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği “Kavramlar Sözlüğü”nü yayımladı. Derneğin 2017 yılında düzenlediği “Cinsel Şiddet Kavram Tartışmaları”ndan çıkan kavramların bir araya geldiği sözlüğe online erişim mümkün.
Dernek bu sözlüğü hazırlama gerekçesini “cinsel şiddet” denildiğinde akla tek bir türün gelmesi nedeniyle açıklıyor: “Şemsiye bir kavram olarak birçok şiddet türünü kapsamasına rağmencinsel şiddet denildiğinde akla genellikle tek bir tür geliyor. Bireylerin cinsiyetinden, yaşından, türünden; maruz bırakan ve bırakılan arasındaki ilişkilenme biçimine kadar zihinlerde belli şablonlar beliriyor. Bu tektipleştirme, yaşanan diğer cinsel şiddet biçimlerinin şiddet olmadığını düşünmemize; ancak ancak belli şartlarda olanların şiddet olarak tanımlanmasına ve diğerlerinin önemsenmemesine, dolayısıyla şiddet türleri arasında hiyerarşi kurmamıza neden oluyor.”
Dernek bu kavramların cinsel şiddete maruz bırakılana faydasını da şöyle açıklıyor: “Kavramlar kişinin maruz bırakıldığı şiddetin adını koyarak anlamlandırmasına ve destek istemesine de yardımcı olabiliyor.”
Bu nedenlerle cinsel şiddetle mücadele ederken kullanılan ve önerilen kavramları bir araya getirerek sözlüğü hazırlayan Dernek, sözlüğün başında bir de uyarıda bulunmuş: “sözlük Tetikleyici Olabilir!” başlığı altında ye alan uyarı metninde sözlükte karşılaşılacak kavram ve tanımların geçmişte yaşanmış travmetik bir olayı yeniden hatırlatabileceği, kaygıları artırabileceği ve şiddet deneyiminin zihinde canlanmasına neden olabileceği vurgulanıyor. Sözlük ekibi bu nedenle okuyucunun önce kendisini hazırlamasını ve kavramları ara vererek okumasını öneriyor. Harhangi bir tetikleme yaşanması durumunda okumaya ara verilmesi tavsiyesinde ulunan Sözlük ekibi, okamaya güvenilen bir kişinin eşlik etmesinin faydalı olabileceğini belirtiyor.

> Okumak için
32 sayfadan olşan sözlükte 27 farklı kavramın açıklaması yer alıyor. İçeriğini CŞMD ekibinin hazırladığı sözlüğü Merve Karabulut, Nurgül Öztürk ve Özge Özgüner yayına hazırlamış. Özge Özgüner, Hilal Esmer ile birlikte tasarımına da imza atmış. Sözlük İsveç Başkonsolosluğu İstanbul tarafından desteklenen “Değişim Benimle Başlar” projesi kapsamında basılmış.