Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı ve Pattu Mimarlık iş birliğiyle hazırlanan “Yarının Depreme Dayanıklı Şehirleri” sergisi Salt Beyoğlu’nda ziyarete açıldı.
Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi Arter'de açıldı
Arter’in 2023 sergi programı, Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisiyle devam ediyor. Pasaj, sanatçının mekâna özgü bir mimari düzenlemeyle sunulan bu sergi için ürettiği yeni eserlerini ve daha erken tarihli üretimlerinden bir seçkiyi geçişlilik ve akıcılık kavramları çerçevesinde bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Nilüfer Şaşmazer’in üstlendiği sergi, Arter’in 1. kat galerisinde ziyaret edilebilir.
"Başka Kayda Rastlanmadı" sergisi Salt Galata'da açıldı
Salt ve Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle 2018 yılından bu yana yürütülen Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen “Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi” başlıklı sergi, Salt Galata7da açıldı.
Sarkis'in "Sonsuz" başlıklı kişisel sergisi Arter'de ziyarete açıldı
Sarkis’in üretiminde geniş bir zaman dilimini kapsayan SONSUZ adlı kişisel sergisi, sanatçının Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlarını yeni bir mekânsal kurguda birbirleriyle buluşturuyor. SONSUZ, 1980’li yıllara tarihlenen yapıtlardan başlayıp sanatçının 2015 yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirdiği Respiro isimli yerleştirmesinin Arter Koleksiyonu’na bağışladığı neon ve aynalarını da içine alıyor.
Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin? grup sergisi Meşher'de açıldı
Antik Yunan mitolojisindeki Ekho ve Narkissos'un karşılıksız aşkı mitinden hareketle kurgulanan Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin? grup sergisi 14 Eylül 2022'de Meşher'de açıldı. Küratörlüğünü Selen Ansen'in üstlendiği sergide bir araya gelen eserler, bu kadim anlatının sunduğu yansıma, yankılanma, başkalaşma temalarını günümüzün sanatsal ve toplumsal dinamiklerinin ışığında yorumluyor.
Volkan Kızıltunç: Zamana Tutunmak
Algılanan zaman akışkandır; bazen geçip gider, bazen de hiç geçmez. Genel görelilik kuramı hâlihazırda bize zamanın aslında geçip gittiğini, akışkan olduğunu öğretmiştir. Volkan Kızıltunç’un sanatının ana unsurları da zaman ve zamanın sahip olduğu akışkanlıktır. Fotoğraf, film ve video gibi fotoğrafla ilgili pek çok teknolojik kullanım alanında yaptığı kavramsal ve görsel araştırmalar yoluyla, Kızıltunç’un çalışmaları medyumun akışkanlığına da göndermede bulunuyor.
“Sauna” 25 Şubat’ta çevrimiçi deneyim olarak açılıyor
Ahmet Rüstem Ekici, beden ve mimariye dair ilişkileri analiz ettiği serilerine “Sauna” ile devam ediyor. 2019’da artırılmış gerçeklik sergisi olan “Hamam” serisi sonrasında “Sauna” ile izleyicisini yeni bir mekân deneyimine sürükleyen Ekici, kuir kültür ve sauna ilişkisi üzerine ortalama 12 dakika süren, çevrimiçi bir deneyim kurguladı.
"Ardışık" Barış Doğrusöz'ün "Güç Odağı" sunumuyla başladı
SALT’ın davetiyle 2019’da başlatılan stüdyo ziyaretleri ve sanatçı sohbetleriyle geliştirilen Ardışık, 19 Ocak’ta, Barış Doğrusöz’ün 2017’den bu yana üzerinde çalıştığı Güç Odağı video üçlemesinin ilk mekânsal sunumuyla başladı. Kolektif hafızayı tanımlayan verileri yeniden kurgulayıp yorumlayan; tarih anlatısını şekillendiren mekân, zaman ve sistemleri irdeleyen Doğrusöz’ün video üçlemesi, 28 Mart’a kadar SALT Galata’da ziyarete açık olacak.
Pandemi döneminde ekolojik küratörlük: “Kristal Berraklığı”
Pera Müzesi’nin yeni sergisi Kristal Berraklığı ziyarete açıldı. Kristal imgesinin çağrıştırdığı şeffaflık kavramını farklı anlamlarıyla ele alan sergi, büyük bir ekonomi oluşturan minerallerin topraktan çıkarılmasıyla ilgili etik ve ekolojik sorunları da mercek altına alıyor, sanatsal üretimde iş birliğinin altını çiziyor. Farklı coğrafyalardan 20 sanatçının eserlerini bir araya getiren Kristal Berraklığı, 7 Mart 2021 tarihine kadar Pera Müzesi’nin üçüncü katında ziyaret edilebilir.
Meşher'in yeni sergisi Sadberk Hanım'ı ağırlıyor: Mâziyi Korumak
Sadberk Hanım Müzesi'nin 40. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Mâziyi Korumak: Sadberk Hanım Müzesi'nden Bir Seçki” adlı sergi Meşher'de açıldı.
17. İstanbul Bienali'nin küratörleri belli oldu
İKSV tarafından 11 Eylül–14 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan 17. İstanbul Bienali'nin küratörleri açıklandı. Bienalin küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh üstleniyor.
SALT Galata'nın yeni programı Ardışık, ocakta başlıyor
Ocak ayında Salt Galata'da başlayacak olan Ardışık, çocukluklarını 80’lerde, ilk gençlik yıllarını 90’larda yaşamış, uluslararası kariyerinin gelişme ve olgunlaşma dönemindeki sanatçılar arasındaki “kuşak bağı”nı temel alıyor. Sanatçıların işleri, sırasıyla tarihyazımı, dil, kamusallık, simgesel sermaye ve modernleşme başlıkları altında “sembolik iktidar” meselesini yorumluyor.
Sanatçılar Mor Çatı'nın 30. yılı için güçlerini birleştirdi
Kadına yönelik şiddet alanında mücadele eden Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı bu yıl 30. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Mor Çatı’nın 30. yılı için sanatçı Serra Tansel’in inisiyatifiyle sanatçılar bir araya gelerek sanat dayanışması kurdular.
Türkiye’nin tiyatro tarihine çoğulcu bir bakış : Kulis
Hrant Dink Vakfı öncülüğünde hazırlanan “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi, 15 Aralık'ta Yapı Kredi Kültür Sanat’ta başlıyor. Tiyatro sanatçısı ve yayıncı Hagop Ayvaz’ın kişisel arşivinden yola çıkarak Türkiye’nin tiyatro tarihine odaklanan sergi, Türkiye’nin tiyatro tarihini çoğulcu bir perspektifle incelemek için imkânlar sunuyor.
"İmparatorluklar Arasında, Sınırlar Ötesinde" SALT'ta açıldı
Osmanlı’nın modernleşme sürecine ve tarih sahnesinden çekilmesine tanıklık eden Köpe ailesinin anılarına dayalı "İmparatorluklar Arasında, Sınırlar Ötesinde" başlıklı sergi SALT Beyoğlu'nda açıldı. Sergi kapsamında ayrıca 17 Eylül'de çevrimiçi bir söyleşi gerçekleşecek.
İAE 15, Pera Müzesi 16 Haziran'da yeniden açılıyor
Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, sanatseverlerle yeniden buluşmaya hazırlanıyor. Sergi mekânları ve ortak alanların gerekli hijyen ve sosyal mesafe önlemlerine göre düzenlenmesinin ardından, Enstitü 15 Haziran’da, Müze 16 Haziran’da kapılarını yeniden ziyarete açacak.
“Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” Google Arts'a taşındı
Osman Hamdi Bey’in, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Resim Koleksiyonu’nda yer alan 6 tablosunun bilimsel araştırma ve konservasyon çalışmalarının süreç ve bulguları, kültür sanat dünyasının en önemli dijital platformlarından Google Arts & Culture’a taşındı.
Botero, Chirico, Kahlo ve diğerleri Pera Müzesi’nin YouTube kanalında
Pek çok ünlü sanatçının eserlerini Türkiye’de ilk kez sanatseverlerle buluşturan Pera Müzesi, sergilerinden önemli bir seçkiyi YouTube kanalında yayınlamaya başladı. Frida Kahlo-Diego Rivera, Fernando Botero, Andy Warhol, Rembrandt, Goya ve Giorgio de Chirico sergilerinin yer aldığı dizi, Joan Miró ve Yıldız Moran ile devam edecek.
Picasso "yeniden" İstanbul'da...
Türkiye'deki sanat sergilerinde önemli bir kırılma noktası olan ve Pablo Picasso’nun tüm dönemlerini kapsayan Picasso İstanbul’da sergisinin, digitalSSM arşiv kaynaklarıyla hazırlanan çevrimiçi versiyonu, Sakıp Sabancı Müzesi’nin web sitesi, sosyal medya hesapları ve YouTube kanalı aracılığıyla erişime açıldı.
Venedik Bienali Türkiye Pavyonu 2021’de Füsun Onur’u ağırlıyor
Mayıs-Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu için yapıt üretecek sanatçı, Füsun Onur olarak belirlendi. Bige Örer’in küratörlüğünü üstlendiği sergi, Arsenale’de 2014-2034 dönemi için tahsis edilen uzun süreli mekânda yer alacak.
Şili diktatörlüğünün acımasız tarihini nakşeden isimsiz kadınlar
Kaba dikişler, çarpıcı imgeler ve canlı renklerle; çoğu zaman yitirdikleri çocuklarının giysilerini de kullanarak işledikleri “arpilleralar”, Şilili kadınlar için Pinochet diktatörlüğünü anlatmanın, sansüre direnmenin ve yas tutmanın yolu oldu.
“HIVhikayeleri: Yaşayan Politikalar” sergisi açılıyor
HIVhikayeleri: Yaşayan Politikalar sergisi 14 Mart’ta açılıyor. Sergi, üç yıllık uluslararası araştırma projesi EUROPACH boyunca bir araya gelen nesnelerden oluşuyor.
Nevhiz’den “Varlığımın Garip Şarkısı”
Resimleriyle yaşamın çok boyutluluğunu anlatan, figüratif resmin sıra dışı isimlerinden Nevhiz, “Varlığımın Garip Şarkısı” başlıklı retrospektif sergisi ile İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde izleyicileriyle buluşuyor. Nevhiz’in yarım asrı aşan sanat hayatına dair izler taşıyan sergi 12 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
egemen görme rejimlerine karşı, "Asla Gözlerini Kaçırma"
Kolektif bir sergi olan “Asla Gözlerini Kaçırma” Beyoğlu'nda Karşı Sanat’ta ziyarete açıldı. Görüntülerin düzenini tarihsel olduğu kadar bireysel bağlamda da ele alan sergi, görme ve gösterme stratejilerini tartışmaya açıyor.
Duvar ve Fantasma
Sanatçı ve fotoğrafçı Alp Esin’in “Bir Duvar Sergileri” projesinin ilki “Olmayan Geçmiş İmkansız Gelecek”, 6 Şubat’ta Beyoğlu Muaf’ın birinci katındaki “duvarda” açıldı. “Duvar”ı özellikle belirtmenin önemi, projenin tam olarak bu nokta etrafında şekilleniyor olmasından kaynaklanıyor.
Su hakkı ve paylaşımı üzerine bir sergi: Suyun Taksimi
İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi), Bimtaş ve Karşı Sanat Çalışmaları işbirliği ile hazırlanan "Suyun Taksimi" sergisi Taksim'e adını veren tarihi Maksem'de açıldı. "Suyun Taksimi/Sharing Water" isimli sergi 29 Şubat'a kadar görülebilir.
Girl Power, ikinci sergisini açıyor
Çarpıcı üretimleri ile dikkat çeken beş genç kadın sanatçıyı buluşturan Girl Power, gücünü birlik ve kolektivizmden alan eserler ile Hush Gallery’de açılıyor. İkinci seride Gizem Akgün, Glennis, GuL, Hilal Can ve Sena Kuyucu'nun fotoğraf ve resimlerini bir araya getiren sergi, ilerleyen aylarda farklı temalar ve tekniklere odaklanarak devam edecek.
Filistinli sanatçının sergisi sınırları yeniden sorguluyor
Filistin diasporasından görsel sanatçı Basma Alsharif’in SALT Galata'nın üç katına yayılan film, video ve enstalasyonlardan oluşan sergisi Orada Her Kimse (And Therefore A Philistine) 11 Şubat'ta açıldı. Sergi, İngilizce adını “antik Filistinli ve cahil/kültürsüz kimse” gibi anlamlara gelen Philistine sözcüğünden alıyor.
Ermenistan-Türkiye arasında fotoğraflarla umut köprüsü
Ermenistan ve Türkiye’den 10’ar fotoğrafçının, iki halk arasında barış ve umut vurgusuyla çektikleri kareler sergi oldu. #BridgingStories II adını taşıyan sergi, bu akşam kapılarını açacak ve 7 Şubat'a kadar izleyiileri ağırlayacak.
Lahor Bienali’ne çağrılan Hera Büyüktaşçıyan’a SAHA desteği
Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi SAHA, 26 Ocak - 29 Şubat tarihleri arasında Pakistan’ın Lahor kentinde düzenlenen Lahor Bienali’ne davet edilen Hera Büyüktaşçıyan’ın yeni projesine üretim desteği veriyor.
Bir asır öncesinin suluboya İstanbul’u
Beyoğlu'nun en yeni kültür ve sanat mekanı Meşher, “Alexis Gritchenko - İstanbul Yılları” sergisi ile Ukraynalı sanatçının 1919-1921 yılları arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan eserlerini izleyici ile buluşturacak. 7 Şubat'ta açılacak olan sergi, Gritchenko’nun çoğu suluboya olmak üzere, guaj, karakalem ve yağlıboya eserlerinden oluşuyor.
İstanbul Modern Lütfi Özkök’ün fotoğraflarını ağırlıyor
İstanbul Modern, yazar ve sanatçı portreleri ile uluslararası alanda tanınan fotoğraf sanatçısı Lütfi Özkök’ün İsveç’teki arşivinden bir portre seçkisine ev sahipliği yapıyor. 21 Aralık'ta açılan ve Nazım Hikmet'in ünlü portresine de ev sahipliği yapan sergi, 3 Mayıs 2020 tarihine kadar İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde görülebilir.
Sarıyer'in heykele dönüşen hurdaları sokakları süslüyor
Sarıyer’in eski kültürü hurdadan heykellerle yeniden canlandırılıyor. Sarıyer Belediyesi tarafından üç yıl önce başlatılan proje ile Sarıyer sokakları ve parkları hurda heykellerle donatılarak şehrin ve semtin kültürü yeniden oluşturuluyor.
10 sanatçı, 180 yıl sonra aynı rotada: Bir Yol Öyküsü
Pera Müzesi, bu kez izleyicileri batıdan doğuya, Kiklad Adaları’nın mavisinden Sina Dağı’nın eteklerindeki kumlara uzanan bir fotoğraf yolculuğuna çıkarıyor. Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl başlıklı sergi, tam 180 yıl önce 1839’da, fotoğrafın bulunuşunun ilanından hemen sonra gerçekleşen ilk fotoğraf gezisinin rotasında şekilleniyor.
Tahir Elçi’yi anma sergisine "müşteri" engeli
Diyarbakır Barosu ve Tahir Elçi Vakfı’nın, Tahir Elçi’nin öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla Hasan Paşa Hanı’nda düzenlemek istediği Barış ve Özgürlük Fotoğraf Sergisi’ne “müşteri yoğunluğu” gerekçesiyle izin verilmedi.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, sergileri sanal aleme taşıdı
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yedi farklı süreli sergisi Google Arts & Culture’da ziyarete açıldı. Dünyanın dört bir yanındaki sanatseverler, “Şişli Camii”, “Taksim”, “Uzak İzlenimler”, “Doğu’ya Seyahat”, “Dört Ayaklı Belediye” ve “Uzun Öyküler” sergilerinin yanı sıra "Üç Kitaplı Kentler" sergisini artık internet ortamında tüm ayrıntılarıyla keşfedebilecekler.
Diyarbakır'ın hafızası internete taşındı
Diyarbakır’ın çağların birikimiyle oluşan hafızasını kaydetmek, canlı tutmak ve yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan Diyarbakır Hafızası internet sitesi yayına girdi.
Beş genç kadın sanatçı Girl Power sergisinde buluşuyor
Çarpıcı üretimleri ile dikkat çeken beş genç kadın sanatçıyı buluşturan Girl Power, gücünü birlik ve kolektivizmden alan eserler ile [mecra] salon’da açılıyor. İlk seride Nazlı Karaturna, Kübra Su Yıldırım, Aylin Kutlu, Simay Bahçıvan ve Gözde Gürel'in dijital eser ve resimlerini bir araya getiren sergi, ilerleyen aylarda farklı temalar ve tekniklere odaklanarak devam edecek. Girl Power, 17-21 Kasım 2019 tarihleri arasında [mecra] salon’da görülebilir.
İçinden tren geçmeyen gar: Haydarpaşa
Haydarpaşa Garı’nın tren yolculuklarına kapatılmasının ardından yaşanan 3 yıllık süreci fotoğraflayan Hatice Ezgi Özçelik'in “İçinden Tren Geçmeyen Gar – Haydarpaşa” adlı fotoğraf sergisi 26 Ekim 1 Kasım arasında Barış Manço Kültür Merkezi'nde gezilebilecek.
Mona Lisa'yı hiç bu kadar yakından görmediniz...
Louvre Müzesi’nin ilk sanal gerçeklik deneyimi olan Mona Lisa: Camın Ötesi sergisi, 24 Ekim’de ziyarete açıyor. Kullanıcıyı içine alan yepyeni bir Mona Lisa deneyimi sunan sergi, sanat severlere Leonardo da Vinci’nin en ünlü başyapıtını daha önce hiç görülmemiş bir şekilde izleyebilme imkanı sağlayacak. Bu deneyime ayrıca dünyanın herhangi bir yerindeki tüm sanat severler özel bir uygulama aracılığıyla erişebilecek.
Osmanlı elyazmalarının çok katmanlı dünyasına yolculuk
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 19. yüzyılda matbaanın yaygınlaşmasıyla yavaş yavaş etkisini kaybeden, 20. yüzyılda geniş kitleler için bir bilgi, hikaye ya da maneviyat kaynağı olmaktan çıkıp koleksiyonerlerin ilgi alanına giren Osmanlı elyazması kültürünü, “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” başlıklı sergiyle yeniden gündeme taşıyor.