Bale Sanatçıları Derneği: Kaçak uygulamalar yasallaştırılacak

Sahne Tozu

Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun talebi ile balenin sportif faaliyet olarak kabul edilmesine tepkiler artıyor. Bale Sanatçıları Derneği yaptığı açıklamada düzenleme ile sanatla ilgisi bulanmayan kişilerin eğitimci belgesi alacağını ayrıca mevcut kaçak uygulamaların da yasallaştırılacağını savundu. 

Dans Sporları Federasyonu'nun açılması planlanan sportif bale antrenörlüğü sertifikası ile akademik ve kurs kapsamında uzun yıllar süren eğitimler sonunda sadece başarılı olan öğrencilerin almaya hak kazandıkları eğitmenlik belge ve diplomalarını hiçe saydığı hatırlatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Bir hafta gibi bir sürede, bu konudaki hiçbir eğitim geçmişi, yetenek ve fiziki yeterlilikleri olmasına bakılmaksızın, hiçbir emek sarf etmeden, bale hakkında hiçbir fikri olmayan kişilere eğitmenlik, hakemlik, antrenörlük gibi yetkiler verilecektir. Bale sanatı ile ilgisi olmayan, aynı zamanda bu alanda hiçbir tecrübesi bulunmayan kişilerin bu belgeleri alabileceği gibi uygulama şansı da artacak ve mevcut kaçak uygulamalar yasallaştırılacaktır."

Bilimsel çalışmalara atıfta bulunarak balenin erken yaşta başlayarak tamamlanması gereken uzun bir süreç olduğunu hatırlatan Bale Sanatçıları Derneği, yaratılmaya çalışılan yeni durumun tüm dünyada kabul görmüş akademik çalışmaları da hiçe saydığına dikkat çekti. 

Bale Sanatçıları Derneği'nin açıklamasının devamında şu görüşler dile getirildi: "Daha da önemlisi bu durum çocukların ve insanların fiziksel ve ruhsal sağlıkları konusunda büyük bir tehlike yaratmaktadır. Bale programlarının bu konuda uzman eğitmenler tarafından uygulanmadığında fiziksel sakatlıklara ve pedagojik problemlere yol açtığının örnekleri mevcuttur. Dans Sporları Federasyonu başkanı tarafından çeşitli platformlarda bu eğitimleri akademik kariyeri olan kişilerin vermeyeceği, akademik kariyeri olan kişiler verdiği takdirde katılanların başarılı olamayacağı beyan edilmiştir. Bu durumda eğitim verecek kişilerin niteliği, teknik ve pedagojik yeterliliği de umursanmamaktadır. Nitelik, içerik, süre ve denetim açısından kesinlikle kabul edilemeyecek bu eğitim sonucunda ciddi sorunlar yaşanması kaçınılmazdır.”

Ne olmuştu?

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun talebi ile baleyi sportif faaliyet olarak kabul etti. Kararın ardından federasyon 56 saatlik bir hafta süreli “bale antrenörlüğü” programı açtı. Karar gösteri sanatları camiasında büyük tepki yaratırken, federasyonun başkanlığını yürüten eski dançı Tolga Han Çinkitaş, "15 günde bu işin kursu verilir mi? Bizim böyle bir iddiamız yok" dese de federasyonun yayınladığı “bale antrenörlüğü” programına katılma koşulları çok açık: 1) TC vatandaşı olmak, 2) Sağlıklı olmak, 3) 18 yaşından büyük olmak ve 4) lise mezunu olmak. Bu şartları taşıyan herkes kursa katılabilir ve BALE ANTRENÖRÜ olarak KURS AÇABİLİR...   

Çok Okunanlar

Yakındaki etkinlikler