Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve sanatseverlerin yıllardır izlediği yaz festivalleri bu yıl 10 Haziran’da İstanbul’da başlayacak, 21 Eylül’de Antalya’da sona erecek. DOB'dan yapılan açıklamaya göre festivallerin tarihleri ve sahnelenecek eserler şöyle:
Librettosunu Ece Temelkuran yazdı, Suat Derviş’e adandı...
51. İstanbul Müzik Festivali’nin merakla beklenin konserlerinden biri kuşkusuz Hollanda, Türkiye ve İran’dan yetenekli kadın besteciler tarafından yazılan üç bölümlük Kadınlar Yeterince Bekledi olacak. Librettosunu Ece Temelkuran’ın yazdığı eser Şahmeran, Kassia ve Suat derviş’e adanmış.
Müzikseverler Şişli Plak Festivali'nde buluştu
Şişli Belediyesi'nin bu yıl 2’ncisini düzenlediği 'Şişli Plak Festivali’, İstanbul’un önemli plak koleksiyoncularını, plak müdavimlerini ve binlerce müzikseveri bir araya getirdi. Festival, müzik kültürüne önemli katkı sağlarken, aynı zamanda geliştirilen içeriğiyle plakseverler için de keyifli bir buluşma adresi oldu.
Müzik Mutfağı’nda usta bir programcı
Radyo programcılığı hayli çileli bir iştir bence. Her hafta veya uyguladığınız her periyotta; dinleyicinin ilgisini çekmek, ona radyoculuğu ve yaptığınız tarz programcılığı sevdirmek. Çok konuşmadan, teknik ve ansiklopedik bilgilere boğmadan program yapmak, muhtemelen özel marifetler gerektirir.
Duru Olmak belgeseli 19 Şubat’ta izleyiciyle buluşacak
Nükhet Duru’nun son albümü “Hikâyesi Var”ı odağına alan “Duru Olmak” adlı müzik belgeseli 19 Şubat’ta Netflix’te izleyiciyle buluşacak.
Cazın 23 Grammy'li efsanesi Chick Corea'dan sessiz veda
Caz'ın 23 Grammy ödüllü efsanevi müzisyeni Chick Corea'nın 9 Şubat'ta nadir görülen bir hücrebozan türü nedeniyle 79 yaşında yaşamını yitirdiği sosyal medya hesabından açıklandı. Gerçek adı Armando Anthony Corea olan İspanyol asıllı ABD’li caz piyanisti Chick Corea’nın sevenleri için bıraktığı mesaj da ölüm haberiyle birlikte duyuruldu.
JazzTimes okuyucuları 2020'nin en iyilerini seçti
JazzTimes dergisi, okuyucuları arasında düzenlediği anket ile 2020 yılının en iyilerini seçti. JazzTimes.com internet sitesindeçevrimiçi düzenlenen ankete katılan dergi okuyucuları, 2020 yılı performanslarını göz önüne alarak en iyi sanatçı ödülüne Charles McPherson'ı layık görürken, sıralamadaki diğer isimler ise Wynton Marsalis, Diana Krall ve Kurt Elling oldu.
Yerel sanatı yücelten muhteşem gösteri: Notte Della Taranta
Güney İtalya’daki Salento kentinde düzenlenen "La Notte della Taranta" İtalya'nın en büyük festivali ve Avrupa'nın popüler kültüre adanmış en önemli etkinliklerinden biri sayılıyor.
Süreyya Operası'nın ödüllüleri albümde buluştu
Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması 2020’de ödül alan bestecilerin oda müziği formundaki eserleri, “Piyanolu Üçlüler” adıyla yayınlandı. Albüme seçilen eserleri, Özgecan Günöz (keman), Çağlayan Çetin (viyolonsel) ve Özgür Ünaldı’dan (piyano) oluşan Bosphorus Trio seslendirdi.
Bayburt’un ses mirası: "Söyleyim Bayburt’un vasfı halini…"
Baksı Kültür Sanat Vakfı “müzik arkeolojisi”ne girişti ve “Bayburt Halk Müziği” projesini hayata geçirdi. Bayburt şehrinin kaybolmakta olan müzik kültürünü bütüncül bir yaklaşımla ele almayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan projenin ilk iki ürünü, birbirini tamamlayan bir kitap ve bir CD...
Hindemith Ödülü Mithatcan Öcal'ın
Almanya’da her sene çağdaş bestecilere verilen Hindemith Ödülü’ne bu yıl İstanbul’da yaşayan kompozitör Mithatcan Öcal layık görüldü. Jüri, Öcal’ın müziğindeki derinliği, olgunluğu ve çeşitliliği övdü.
Olta Dayanışma 4. albümü yayınladı, 5. şubatta geliyor
Bağımsız müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturdukları Olta Dayanışma, dördüncü albümünü dinleyici ile buluşturdu. "Umut denizine atılmış bir olta" mottosuyla yola çıkan müzisyenlerin oluşturduğu albümün tüm gelirleri, daha önceki üç dayanışma albümünde olduğu gibi, pandemi sürecinde işsiz kalan müzisyenlere, müzik ve sahne emekçilerine dağıtılacak.
Borusan Sanat TV 3 Ocak’ta yayına başlıyor
Borusan Sanat, yeni yıla; yeni çevrimiçi platformu borusansanat.tv ile giriyor. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Borusan Quartet’in yanı sıra; Borusan Müzik Evi’ndeki konserlerin yepyeni kayıtları borusansanat.tv’de müzikseverleri bekliyor. İlk konser, 3 Ocak Pazar günü saat 11.30’da yayında.
Moğollar'dan tek seferde ve tamamen canlı: Anatolian Sun
Kariyerlerinin 52. yılını kutlayan Türk müzik tarihinin efsanevi grubu Moğollar, dünyaca ünlü Artone Studio’larında, direct – to – disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisiyle kaydedilen yeni albümleri Anatolian Sun Part 1 & Part 2 ile geri döndü.
Kadıköy Belediyesi Pandemi orkestrası ilk kez sahne aldı
Pandemi sürecinde hiçbir sabit geliri olmayan ve ekonomik olarak zor bir süreçten geçen müzisyenlere destek olmak amacıyla kurulan Kadıköy Belediyesi Pandemi Orkestrası, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda ilk kez sahne aldı.
Lady Gaga’dan Parajanov'a saygı
Ünlü şarkıcı Lady Gaga’nın son parçası “911” in video klibi, Ermeni yönetmen Sergey Parajanov'un 1969’da çektiği ve Sayat Nova’nın hayatını konu ettiği ‘Narın Rengi'nden esinlendi.
Süreyya Operası Beste Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu
Çağdaş Türk Müziği alanında bestecileri teşvik etmek, yerli eser repertuvarını zenginleştirmek amacıyla Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen “Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması 2020”de dereceye girenler, final konserinin ardından jüri üyelerinin yaptığı oylama sonucu belirlendi.
“Şarkılara Mektuplar”ın çağrısı yaşama hakkı için
Sözün, mektuplaşmanın ve müziğin iyileştirici, birleştirici ve dönüştürücü gücüne inanan bir paylaşım ve açık üretim alanı olarak müzisyen Banu Kanıbelli ve yazar Eylem Ejder tarafından kurulan Şarkılara Mektuplar, yeni mektup çağrısını en temel hak olan yaşama hakkı için yaptı.
Mabel Matiz, "sınırlara" değilse de "sansüre" takıldı
Mabel Matiz, Altın Kelebek Ödülleri'nde yaptığı konuşmanın eksik yayınlandığını açıkladı. Matiz'in kesilen konuşmasında "Hayatta da aşkta da müzikte de sınırlara, etiketlere, insan icadı kategorilere takılmamak ve andaki ödülümüzün tadını çıkarmak gerektiğine inanıyorum" ifadeleri yer alıyordu.
Bob Dylan son albümü ile Paul Simon'ın rekorunu kırdı...
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi sanatçı Bob Dylan son albümü “Rough and Rowdy Ways” ile İngiltere’de müzik listelerinde zirveye yükselerek tarihe geçti. 79 yaşındaki Dylan, İngiltere’de liste başı olan en yaşlı sanatçı unvanını aldı. Bob Dylan, kendisinden önce 74 yaşında bu unvanı ele geçiren Paul Simon’ın rekorunu kırdı.
Ciwan Haco'nun efsanevi Qamişlo konseri restore edildi
Ciwan Haco’nun 1992 yılında Rojava’nın Qamışlo kentinde bir evde verdiği küçük konserin görüntü ve ses kayıtları Red Music tarafından restore edilerek yeniden yayımlandı.
Erivan Radyosu arşivindeki klamlar kitaplaştırıldı
Alman - Kürt Kültür Enstitüsü (Deutsch Kurdisches Kultur Institut) ve Kurdisches Musik Und Kulturerbe E.W. (KMK), 4 ciltten oluşan "Stranên Arşîva Radyoya Êrîvanê" kitap setini yayımladı. Derlemesi ve tekst sözlerini sanatçı Cewad Merwanî'nin yaptığı kitapta, 915 şarkının sözleri ve notaları bulunuyor.
DYLAN GÜNLÜKLERİ 3: Son idol, ilk beste...
Bob Dylan’ı geç ergenlik döneminde en çok etkileyen müzisyenlerin başında hiç şüphesiz Woddy Guthrie gelir. Dolayısıyla Dylan’ın ilk albümündeki kendisine ait iki besteden birisinin Woody için yazılması hiç şaşırtıcı değildir.
İstanbul Müzik Festivali, "Müzisyen Destek Fonu"nu hayata geçiriyor
İstanbul Müzik Festivali, herhangi bir kurumda kadrolu olarak çalışmayan ve COVID-19 salgını nedeniyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalan profesyonel müzisyenlere, dijital platformlarda performans imkânı sağlayarak destek olmayı amaçlıyor.
Opera ve balede koltuk iki kat arttı, seyirci azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu, Opera ve Bale İstatistiklerini yayınladı. TÜİK bülteninde salon ve seyirci sayıları artmış gibi görünse de veriler incelendiğinde ortaya karamsar bir tablo çıkıyor. TÜİK verilerine göre sadece beş yılda koltuk sayısı ikiye katlanırken, seyirci sayısı artmak bir yana 15 bin kişi azalmış.
DYLAN GÜNLÜKLERİ 2: Başlangıç, İlk albüm
Bob Dylan 1961 Kasımında ilk albümünü kaydetmesinden yaklaşık bir yıl önce doğduğu yer Minnesota’dan otostopla New York’a gelmişti. Geçimini Greenwich Village’deki canlı folk müziği (Amerikan Halk Müziği) yapılan kafelerde müzik yaparak kazandığı bahşişlerle sağlıyordu.
DYLAN GÜNLÜKLERİ 1: "Bir Şarkı Irmağı" Bob Dylan...
Pop müziğinin globalleştiği 60’ların ilk yarısında mesaisine başlamış tüm müzisyenler arasında benim üzerimde en kalıcı etkiyi bırakan müzisyen Bob Dylan oldu. 15 yaşında gitar çalmaya başladığımda ‘Blowing in the Wind’, çalmayı öğrendiğim ilk şarkılardan biriydi. Ama müziği hiç ilgimi çekmedi. İkinci bir şarkısını dinleme isteği de duymadım o yıllarda.
27. İstanbul Caz Festivali ertelendi
İKSV tarafından 27 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 27. İstanbul Caz Festivali’nin, küresel koronavirüs COVID-19 salgını sebebiyle içinde bulunduğumuz olağanüstü koşullar göz önüne alınarak, sene içinde ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi.
İKSV, İstanbul Caz Festivali'nin 25. yıl konserini paylaştı
2018 yılında 25. yılını kutlayan festivalin nesiller boyu birbirinden farklı renklere, tınılara bürünen Türkiye cazının geniş yelpazesine atıfta bulunan görkemli açılış konseri İKSV YouTube hesabından paylaşıldı.
Oslo World, dünyanın ilham verici şarkılarını haritaya sığdırdı
Oslo World Müzik Festivali, dünyanın dört bir yayındaki festivallerden 20'şer şarkılık çalma listelerini paylaşmalarını istedi. İlk aşamada 62 festivalin paylaştığı şarkı listelerini bir haritada toplayan Oslo World bu haritayı müzikseverler ile paylaştı. Heridada Türkiye'den İstanbul Caz Festivali yer aldı.
Şarkılarıyla Kürdistan Yahudilerinin ölen dili: Lişan Didan
Van Gölü’nden Urmiye Gölü’ne olan bölgede Kürtçe, Ermenice, Farsça, Süryanice, Arapça ve Türkçe’den başka bir de Yahudi dili yüzyıllarca konuşuldu: Lişan Didan.
Ma Music Akademisi, üçüncü yılını kutluyor
Anadilde müzik eğitimi ihtiyacını karşılamak üzere yola çıkan Ma Music Akademisi, 3’üncü yılını düzenlenecek etkinlikle kutlayacak. Akademinin Koordinatörü Şêrko Kanîwar, çalışmalarını Diyarbakır’dan diğer kentlere taşımayı amaçladıklarını söyledi.
On dilli Renkler ve Sesler Korosu, meydanlara iniyor
Çalışmalarında dezavantajlı gruplarla öncelik veren sanatçı Yeliz Güzel, dört yıl önce kurulan Barış korosu'nun Renkler ve Diller konserinden yola çıkarak şimdi de Renkler ve Diller korosu'nu kurdu. 10 dilde şarkılar söyleyen koro 7 ve 8 Mart’ta kadınlarla birlikte meydan konserleri düzenleyecek.
Gündoğarken’in ‘Nereden Nereye’ şarkısına sansür
Grup Gündoğarken'in Nereden Nereye isimli şarkısı YouTube'un Türkçe şarkıların kliplerini izleyicilerle buluşturan kanalı netd tarafından yayınlanmadı. Gündoğarken'in kurucusu Burhan Şeşen, karara tepki göstererek, "En çok üzüldüğüm hikaye kendi kendine sansür uygulamak. 'Ya bir şey derlerse' diye düşünüyorlar. O zaman nasıl üretim yapılacak? Bu bize yapılıyorsa, alternatif, muhalif bir şey yapmak isteyenler sesini nasıl duyuracaklar?" dedi.
"Linç kültüründen bıktım, cahille sohbeti kestim"
Müzisyen Ceylan Ertem, ikinci cover albümünü dinleyicilerinin beğenisine sundu. Âşık Mahzuni Şerif’in türkülerinin karanlık bir yanı olduğunu söyleyen Ertem, “Dargın Mahkûm'u hem bu sebeple hem de düşünceleri yüzünden hapsedilen şairler, yazarlar, gazeteciler ve âşıklar için yorumlamak istedim" dedi.
Kalben: Artık bir erkek gibi düşünmek istemiyorum
"Kadınların savunma taktikleri" serisinin altıncı bölümünde, müzisyen Kalben gençliğinde "kadın olmaktan utanan" biri olarak yeni yeni kadın kimliğiyle barıştığından bahsediyor.
Kültürlerin sığınağında bir konser
Köln Mülheim-Berliner caddesinde pazaryerine yakın büyük beton bir bina göze çarpar. Yüksek duvarlarında etkinlik afişlerinin asıldığı binanın kapısında Kulturbunker yazar. Bunker Almanca sığınak anlamına gelir.
26 farklı sesten 2020 model Murathan Mungan şarkıları
Şair/yazar Murathan Mungan'ın sözlerini yazdığı şarkılardan oluşan "Murathan Mungan 2020 Model" albümü meraklılarıyla buluşmaya hazırlanıyor. 7 Şubat'ta dinleyiciyle buluşacak olan albüm 2 CD'den oluşuyor.
62. Grammy Ödülleri sahiplerini buldu
Müzik dünyasının ''Oscar''ı olarak bilinen Grammy Ödülleri'nin sahiplerini bulduğu törende, 18 yaşındaki Billie Eilish, yılın kaydı, yılın albümü, yılın şarkısı başta olmak üzere 5 dalda ödül aldı.
İKSV Salon onuncu yaşını Spotify listesiyle kutluyor
Güncel müziğin farklı coğrafyalardaki yansımalarını İstanbul’da görmek, yerli sahnenin en iyileriyle hasret gidermek ve yeni keşiflere yelken açmak isteyen müzikseverleri iyi müzikle buluşturan Salon, Spotify'da oluşturduğu çalma listesine Salon'un 10 yılını sığdırdı.
"Hasretin iki yakası" bu konserde buluşacak
Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Korosu, Türk-Yunan zorunlu nüfus mübadelesinin 97’nci yılında ilk albümü “Hasretin İki Yakası” konseri ile dinleyiciyle buluşuyor. Zülfü Livaneli’nin de “Memleket Kokulu Yarim” adlı şarkısı ile katıldığı albümün ücretsiz konseri 26 Ocak’ta Cemal Reşit Rey konser salonunda.