Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı’nın ilk edisyonu kapsamında seçilen projeler, 19 Mart’ta Salt Galata’da sergilenmeye başladı. Sergide Aslı Uludağ’ın Hidro-Jeotermal Bedenler; Ali Taptık‘ın Osmanbey: Sosyal ve Mekânsal Düğümlenmeler ve Merve Mepa’nın Meshwork başlıklı üretimleri yer alıyor
Salt Galata’da 19 Mart’ta kapılarını açan ve 15 Haziran’a kadar açık kalacak sergide Sanatsal Araştırma Fonu kapsamında Aslı Uludağ’ın Hidro-Jeotermal Bedenler; Üretim Fonu kapsamında ise Ali Taptık’ın Osmanbey: Sosyal ve Mekânsal Düğümlenmeler ile Merve Mepa’nın Meshwork başlıklı üretimleri yer alıyor.
Aslı Uludağ’ın 2019’dan bu yana sürdürdüğü araştırmanın bir çıktısı olan Hydro-Geothermal Bodies [Hidro-Jeotermal Bedenler], Aydın, Manisa ve Denizli’deki jeotermal enerji üretimini inceler.
Hydro-Geothermal Bodies [Hidro-Jeotermal Bedenler], 2025 Aslı Uludağ’ın izniyle
Enstalasyon, bölgedeki hidro-jeotermal kaynakların yönetimini şekillendiren hukuki, bilimsel, ekonomik gelişmelere odaklı bir zaman çizelgesi ile özel, kamusal ve müşterek yapıları merkeze alan bir diyagramı içerir. Harita ise zaman çizelgesi ve diyagramda ele alınan olayların mekânsal sonuçlarını ortaya koyar. Kaplıca işletmecileri ve kullanıcıları, jeoloji mühendisleri, köy sakinleri ile yapılan saha görüşmelerinden derlenen ses kayıtlarına, yerel topluluklar ve kaynaklar arası dönüşen ilişkileri açığa çıkaran bir dizi video eşlik eder. Karmaşık bir ilişkiler ağını haritalandıran enstalasyon, bir taraftan bilimsel ölçüm mekanizmalarını sorunsallaştırırken, bir taraftan da hidro-jeotermal kaynaklar etrafında kurulan ve kaplıca kültürü gibi yerel pratiklerde somutlaşan müştereklerin izini sürer.
Merve Mepa, Meshwork adlı enstalasyonunda kadim dokuma pratiklerinden günümüz teknolojilerinin karmaşık altyapılarına, dönüşen sistemlerin iç içeliğini yansıtan bir yapı inşa eder.
Enstalasyon, Latince “keten iplik” anlamındaki linea’dan türetilen “çizgi” kelimesi ile çizgisellik fikrinin çeşitli sistemlerdeki tezahürlerinden yola çıkar; bağlantıların “güç düğümleri”nde yoğunlaştığı, merkezî denetime tabi ağ ortamlarının fiziksel ve dijital altyapıları nasıl şekillendirdiğini ele alır. Enstalasyona adını veren meshwork [örgü] kavramı ise sadece bağlantı noktalarında değil; tüm hat boyunca iç içe geçen, sürekli hareket hâlindeki çizgilere işaret eder. Yeryüzünü kuşatan sistemlerin devingenliğine vurgu yapan enstalasyon, bağlantı, hafıza ve gücün değişen dinamiklerini ortaya koyar.
Ali Taptık’ın 2012’den beri sürdürdüğü Osmanbey: Sosyal ve Mekânsal Düğümlenmeler projesi ise İstanbul’un merkezî bir semtinin karmaşık toplumsal yapısı, ticaret ve kentsel dönüşüm arasındaki etkileşimleri odağına alır. Projenin Salt Galata’daki sunumu, sergi süresince bölgeye dair belge ve fotoğraflar ile geliştirilecek enstalasyonun yanı sıra iki kanallı bir video çalışmasını içerir. Görsel hikâye anlatımı ile gözleme dayalı araştırmayı harmanlayan bu çalışma, farklı ekonomik faaliyetlerin bir aradalığını ve semtin kentsel dokusuna işlemiş katmanlı tarihleri açığa çıkarır. Mekânların ticaret, kültür ve kimlik gibi kesişen sistemler tarafından nasıl yeniden inşa edildiğini ortaya koyar.
Ala Younis, Elvira Dyangani Ose, Fatma Çolakoğlu, Juan Pujol Rodríguez, Manuel Segade ve Vasıf Kortun’un yer aldığı Seçici Kurul tarafından yürütülen değerlendirme süreci sonucunda seçilen projeler, 15 Haziran’a dek Salt Galata’da görülebilir.
Program Koordinatörü: Alâ Taleb
Prodüksiyon: Emirhan Altuner
Editör: Ezgi Yurteri
Kurulum: Burak Bodur, Eray Özcan, 3T Reklam, Fiksatif
İletişim Tasarımı: Özge Güven
Araştırma ve üretimi teşvik eden bir platform oluşturmayı amaçlayan Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı’nın bu yılki başvuruları ise 7 Nisan’a dek devam ediyor.