Nedir ki bu “Rapsodi” dedikleri? Yunanca’da “rhapsodios” kelimesinden gelir ve epik şiirler söyleyen kişi demektir ki onun da kökeninde ilmik, dikiş anlamına gelen “Rhaptein” var. Müzikte ise normal kalıpların dışına çıkan, emprovizasyona dayalı bir müzik türü.
19. yüzyılda önce piyano, ardından diğer enstrümanlarla yaratılmaya başlanmış rapsodi, fakat ilk kez o yüzyılın ikinci yarısında büyük orkestra için rapsodiyi bir epik haline getiren besteci Franz Liszt.
Gerek Liszt gerek Brahms, “Şeytanın Kemancısı” olarak bilinen İtalyan Nicolo Paganini’nin temalarından çok etkilenmişler. En az onlar kadar ama belki daha da fazla etkilenen bir diğer besteci ise Rus Sergei Rachmaninoff.
Rachmaninoff, 1917 Sovyet devriminden kaçarak yerleştiği İsviçre’de, kendisini ve ailesini ayakta tutabilmek için beste yapmayı bir kenara iter ve piyano çalarak kazandıklarıyla nihayet Lucerne Gölü kıyılarında Villa Senar adını verdiği bir ev kurabilir. 1934 yazında da, art arda hayranlıkla çaldığı Paganini’nin 24 no.lu solo keman için bestelediği ve en sonuncu kapriçyo’sundan çok etkilenerek, oturup üzerine piyano ve orkestra için 24 varyasyonlu müthiş bir rapsodi besteler. Kolay değildir bu rapsodiyi çalmak, bazı yerlerinde neredeyse cambazlık ister piyanistten! Beste aynı yılın sonbaharında ABD’nin Maryland Eyaletindeki Baltimore kentinde, Leopold Stokowski’nin yönettiği Philadelphia Orkestrası eşliğinde ilk kez çalındığında piyanoda bizzat Rachmaninoff vardır.
Ne yazık ki bu performansın kaydı mevcut değil. Ben size bugün “Paganini’nin bir teması üzerine Rachmaninoff’un Rapsodisi, Op. 43” eserini favori piyanistlerimden biri olan, şimdilerde New York’ta yaşayan Çinli Yuja Wang’ın, geçen yıl, Gustavo Gimeno yönetimindeki Lüksemburg Filarmoni Orkestra eşliğinde, Kinnekswiss Parkında verdiği konserini sunacağım. 12 kamera tarafından çekilen bu özel kayıt 24 dakika süreli. 18. varyasyona dikkat, tanıdık gelebilir çünkü pek çok filmde kullanılmış bir melodi (cc’yi tıklarsanız varyasyonların sayılarını görebilirsiniz).
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.
View all posts