Çalışmalarında dezavantajlı gruplarla öncelik veren sanatçı Yeliz Güzel, dört yıl önce kurulan Barış korosu’nun Renkler ve Diller konserinden yola çıkarak şimdi de Renkler ve Diller korosu’nu kurdu. 10 dilde şarkılar söyleyen koro 7 ve 8 Mart’ta kadınlarla birlikte meydan konserleri düzenleyecek.
Yaşamın içinde yok sayılmaya ve ötekileştirilmeye çalışılanlar Renkler ve Diller Korosu kurarak, her dilden şarkılar seslendiriyor. Koronun kurucusu olan ve şefliğini yapan Yeliz Güzel, uzun yıllardır müzik alanında çalışmalar yürüttüğünü belirterek şunları dile getirdi:
“Barış Korosu, Öteki Koro, Günyüzü Kadın Korosu, Yedirenk Koro ve son olarak da Renkler ve Diller Korosu’nun şefliğini yapıyorum. Çalışmalarımızda çoğunlukla kadın ve çocuklar gibi dezavantajlı gruplarla çalışmaya gayret gösteriyorum. Daha önce Yedirenk Korosu adı altında Türkiye’nin ilk ve tek LGBTİ korosunu kurmuştuk ve şefliğini yapmıştım. Renkler ve Dillerde aslında şimdiye kadar yaptığım bütün çalışmaları kapsayan bir şey yapmaya çalışıyorum. Yani kadınlarımızı, çocuklarımızı, cinsiyetsiz, dil ve mezhep ayrımı olmadan, kültürlerimizi ve miraslarımızı daha ileriye taşımak amacındayım.”
“Çalışmalarımızın kıymetini bilen ve emek katabilen az ve öz insanlarla bir araya gelip daha iyi kenetlenebiliyoruz” diyen Yeliz Güzel, “Ben de heyecan yaratan şeylerin peşine düşüyor ve gece gündüz çalışıyorum, ardından da insanları bana heyecan veren bu fikre inandırmaya çalışıyorum. Bunu yaparken de, genelde var olan değersizleştirmeye karşı özellikle kadın ve çocuklara değerli olduklarını hissettirmeye çabalıyorum ve sonunda bir araya gelerek güzel şeyler başarabileceğimizi görüyoruz” dedi.
Güzel, Renkler ve Diller korosunun temellerinin, 4 sene önce kurulan Barış Korosu’nun düzenlediği Diller ve Renkler konserinde ilk defa 10 dilde şarkı söyleyerek atıldığını vurguladı.
Yeliz, “Yaşadığımız coğrafyada çok fazla renginiz ve diilimiz var. Fakat bunlara tahammülümüz yok. Kadınlar, Aleviler, LGBTİ’ler gibi öteki sayılmaya çalışanlar olarak yeterince yan yana duramıyoruz. Öncelikle birbirimizi değerli hissedip sonra insanlara bunu anlatıp ve bu renklerin bizim için ne kadar önemli olduğunu bu dillerin ne kadar değerli olduğunu vurgulamaya çalışıyorum. Farkındalık oluşturacak projeler üretmeye çalışıyorum. 10 Mart’ta Yasemin Göksu ile ana teması “unutmak” üzerine olan ve Alzheimer derneği yararına bir konser düzenleyeceğiz. 7 ve 8 Mart’ta kadınlarla birlikte meydanlarda konserlerimiz olacak. Çok istediğim ve hayata geçirmek için çok uğraştığım bir projemiz daha var. Gülse isminde lösemili bir kızımız var. Mersin’de yaşayan, annesi çiçek satarak geçimini sağlamaya çalışan bir kızımızın yararına konser düzenlemek istiyorum. Sesimi de buradan duyan bir sanatçıyla birlikte bu konserimizi yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Yeliz Güzel, “Renklerimizle ve dillerimizle, birbirimizi kucaklayarak yol yürüyelim” diye mesaj verdi.
Kaynak: Pirha