Diyarbakır’da ‘çok dilli’ Edebiyat evi açıldı

Buralar

Diyarbakır’da edebiyat merkezli bir okuma mekanı olarak tasarlanan Wêjegeh Amed (Diyarbakır Edebiyat Evi) açıldı. Açılışta konuşan Wêjegeh Amed sorumlusu Lal Laleş, Diyarbakır’da açmış oldukları bu evin Kürt dili ve edebiyatına değerli hizmetlerde bulunmasını amaçladıklarını söyledi.

Diyarbakır’da edebiyat merkezli bir okuma mekanı olarak tasarlanan Wêjegeh Amed’in açılışı yapıldı. Açılışa Türkiye Pen Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Diken, yazarlar Latife Tekin, Nurcan Kaya, Sedat Yurttaş, Abdurrahim Kılıç, Muharrem Erbey, İrfan Amida, Yayıncılar Kooperatifi Genel Başkanı İlbay Kahraman ve Kürt Edebiyatçılar Derneği Başkanı Sultan Yaray’ın yanı sıra çok sayıda yazar, sanatçı ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Açılan edebiyat mekanının Diyarbakır’da büyük bir eksikliği giderdiğini belirten Yazar Latife Tekin, burada olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Ardından konuşan Yazar İrfan Amida ise bir ulusun kaderinin dilden geçtiğini dilin gelişimi ise edebiyat ile olabileceğinin altını çizerek Wêjegeh Amed’in Kürt edebiyatı için büyük bir önem taşıdığını belirtti. Yakın zamanda açılan Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray, Wêjegeh Amed’in Kürt edebiyatına yapacağı büyük katkıları şimdiden gördüğünü kaydetti.

Kürt dili ve edebiyatına hizmet

Wêjegeh Amed sorumlusu Lal Laleş, farklı dilleri, sesleri ve kültürleriyle varlığını sürdürmeye çalışan evin Kürt dili ve edebiyatına değerli hizmetlerde bulunmasını amaçladıklarını söyledi. Edebiyat evinin amaçlarını anlatan Laleş, “Diyarbakır’daki kültürel dinamikleri, yazar ve okur buluşmalarını gerçekleştirmek. Ayrıca kültürel meseleler, çeviri, dil ve edebiyat üzerine çeşitli toplantılar ve atölyeler düzenlemek. Okur ve yazarları bir araya getirerek yazarların eserlerine dair çeşitli fikirler üretmek ve bunları tartışmaya açmak. Diyarbakır’da yazarların okurla buluşabileceği çok alan yok. Bu anlamda hem bir salon görevini görecek, aynı zamanda okurun kitabı edinebileceği bir mekan olacak” dedi.

Kitap evinin tüm yazarları kapsadığını belirten Laleş, “Gönül isterdi ki Brezilya’da edebiyat yapan bir yazarı da burada ağırlamak. Bu anlamda kitap evinin yelpazesi geniş olacak. Bir dil üzerinde değil, diller üzerinde kurulmuş bir yapı olacak.

Wêjegeh Amed, her ay yazar ve sanatçıların konuk olacağı Diyarbakır’da söyleşi, sergi, imza günü gibi birçok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak. Ziyaretçiler, kitabevinin bahçesi ve mutfağından yararlanabilecek. Öte yandan aynı mekânda faaliyet gösterecek olan Wêjegeh Amed, Diyarbakır Edebiyat Evi’nin etkinlikleri de izlenebilecek. Ayrıca şehrin farklı sivil toplum aktörlerinin düzenleyeceği etkinliklerini ağırlayacak bir atölye odası yer alıyor.

Çok Okunanlar

Yakındaki etkinlikler