Değerli Mesele dostu,
Basılı yayın hayatına Aralık 2016 itibarıyla son veren Mesele Dergisi, 1 Ocak 2017’den bu yana mesele121.org adresinde yayınına devam ediyor.
Neden mesele121?
Çünkü 10 yıl boyunca kesintisiz her ay yayınlanan Mesele 120. sayısı ile matbaalara veda etti ve internet 121. sayımız oldu.
Mesele’de amacımız kitaplar üzerinden Türkiye’yi ve dünyayı tartışmak ama sadece kitapla sınırlamıyoruz tabii ki…
Öncelikle “Sözümüz” var. Söyleyecek bir şeyiniz yoksa yayıncılık yapmanın da anlamı kalmıyor…
Sizin sözünüz de bizim için çok değerli… Hakemli dergi olmasak da belli kriterlerimiz var. [email protected] adresine gönderdiğiniz tüm yazıları okuyoruz, değerlendiriyoruz.
Klasik müzik tarihinde “Romantik Dönem” bestecileri genelde 1800-1900 doğumlular olarak kabul edilirken, bu dönem de kendi içinde dörde ayrılıyor: Erken Romantik (1800-1819 doğumlular), Orta Romantik (1820-1839 doğumlular), Geç Romantik (1840-1859 doğumlular) ve Post Romantik (1860-1899 doğumlular).
Bu ve bundan sonraki üç konser yazımda sizlere uzmanlarının “Romantik Dönem”in en iyileri olarak sıraladığı keman konçertolarını sunacağım. Genellikle sıralamada 1 numaraya kimin eserinin yerleştirilmesi gerektiği tartışmalı bir konu. Başı çekenler Felix Mendelssohn, Johannes Brahms, Max Bruch, Pyotr İlyiç Çaykovski ve Jean Sibelius’a ait olanlar. Sibelius’un bestesini (Re Minör Keman Konçertosu, Op.47) daha önceki bir yazımda sizlere sunmuştum:
Bugün bir diğerinin eserini, Alman besteci Felix Mendelssohn’un (D. 1809 – Ö. 1847) Mi minör Keman Konçertosunu (Op. 64) sunuyorum. Bu eser genellikle kemancıların ustalaşma yolunda üzerinde çalışmaları gereken ilk Erken Romantik Dönem konçertolarından biri olarak bilinir. Mendelssohn, 1835’te Leipzig’teki Gewandhaus Orkestrasının Müzik Direktörü/Şefi olarak atanması ardından bu defa kendisinin orkestranın konser şefi (Konzertmeister) olarak atadığı çocukluk arkadaşı Ferdinand David ‘in ilk kez icra etmesini istediği, hepi topu 25 dakikalık bu eseri ancak altı yılda ve sürekli olarak David ile tartışarak, yazışarak (Tahta geçen IV. Friedrich Wilhelm besteciyi itirazına rağmen Berlin’e getirmişti) tamamlayabilmişti.
Her ne kadar üç bölümüyle (Allegro molto appassionato, Andante ve Allegretto non troppo – Allegro molto vivace) alışılagelmiş konçerto yapısında olsa da, zamanına göre yenilikler taşımaktadır bu eser. Mesela âdetten olduğu üzere orkestra ana temaları taşıyan bir geçiş yapmadan solo keman daha baştan girer; üstelik bölümler arasında bir nefes bile almadan geçilir. “Attaca” diyorlar buna müzikte, yani hücum hali!
Bana sorarasanız internette mevcut bütün kayıtlar arasında esere tam da bestecinin istediği gibi “Allegro molto appassionato” yani “Neşeli ve çok tutkulu” olarak giren ve tamamını en iyi yorumlayan Tayvanlı-Avustralyalı kemancı Ray Chen. Bu kayıtta kendisine Amerikalı maestro Kent Nagano’nun yönettiği İsveç’in Göteborg kenti Senfoni Orkestrası refakatediyor
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.