Yönetmen Ali Ergül’ün, kot kumlama atölyelerinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan işçilerin hikâyesini anlattığı ‘Kumun Gecesi’ belgeseli, Berlin Bağımsız Film Festivali’nden ödülle döndü. ‘Kumun Gecesi’ festivalde en iyi belgesel ödülüne layık görüldü.
Yönetmen Ali Ergül’ün ‘Kumun Gecesi’ isimli belgeseli Berlin Bağımsız Film Festivali’nde en iyi belgesel ödülünü kazandı. E
rgül’ün kot kumlama atölyelerinde çalışıp, silikozis hastalığına yakalanan işçilerin hikâyesini anlattığı filmin ödüle layık görüldüğünü yazar Selim Temo duyurdu.
Yönetmen Ali Ergül de Twitter hesabından, Temo’nun tweetlerini paylaştı. ‘Kumun gecesi’ Canadian Labour International Film Festivali’ne de seçilmişti.
Belgeselin konusu
Kenan Temiz’in 2004 yılında Silikozis hastalığından hayatını kaybetmesi ile başlayan Kot kumlama işçileri mücadelesi kısmı başarı ile sonuçlandı. Türkiye’de kot kumlama atölyeleri kapatıldı, hastalık seviyesi yüksek olan hastalar malulen emekli oldular. 10 yıllık süreçte hastalık durumu düşük olan birçok işçinin hastalık seviyesi yüksek oldu. Onlarca hasta hayatını kaybetti. Türkiye’de Kot Kumlama işinde kaç işçinin çalıştığı bilinmiyor…
2004’te Kenan Temiz’in hayatını kaybetmesiyle başlayan Silikozis’e bağlı ölümler devam ediyor. Kaç işçinin hayatını kaybettiği, Kaç işçinin bu hastalığa yakalandığı bilinmiyor.
Kot kumlamanın yasaklanmasıyla birlikte artık kotlar kimyasallarla beyazlatılıyor. Ancak, mermer işçileri ve diş teknisyenlerinde slikozis hastalığı tespit edildi. Kötü çalışma koşulları ise atölyelerde devam ediyor!
Kumun Gecesi belgeseli 10 yıllık sessiz sürecinde işçilerde çalışmaları koşullarına bağlı oluşan Silikosiz hastalarının güncel durumunu anlatmaya çalışan bir çalışma.
Şeva Xîzê/ Kumun Gecesi/ The Night of Sand Fragman from Ali Ergul on Vimeo.
Ali Ergül hakkında
7 Mayıs 1981’de Batman’ın Mêrîna köyünde doğdu. 2005 yılında Dicle Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. 2004-2005 yılları arasında Risk Altındaki Çocuklara yönelik çalışmalarda yer aldı. Aynı dönemde Çocuklar Aynı Çatı Altında Derneğinde (ÇAÇA-DER) gönüllü ve yönetici olarak görevler aldı. 2008 yılından itibaren farklı televizyon kanalları için hazırlanan belgesellerde koordinatör ve yönetmen olarak yer aldı. Çeşitli reklam filmlerinde metin yazarlığı ve yönetmenliği görevlerini üstlendi. Türkiye’de sivilleşme hareketleri, Çocuk Yaşam Hakkı İhlalleri, Yurttaş Haberciliği, Bilgi aktivizmi, Toplumsal bellek, geçmişle hesaplaşma, tarihle yüzleşme, toplumsal diyalog, uzlaşma, iyileşme ve barış konularında çalışmalar yürütüyor. 2016 yılında Hafıza Kaydı kolektifi tarafından hazırlanan Bisikletlinin Trafikte Yaşam hakkı dosyası kapsamında çekilen 1,5 Metre / Bisikletlinin Trafikte Yaşam Hakkı Belgeseli’nin yönetmenliğini yaptı. Bu belgesel yönetmenin ilk bağımsız çalışmasıdır. Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’na karşı verilen mücadele ve barajın ortaya çıkaracağı tahribatla ilgili belgesel çalışması Suyun Ölüm Tarihi birçok festivalde gösterim imkanı buldu..