British Council Türkiye‘nin Kültürde Kadın Gücü programı kapsamında İstanbul’dan dört kadın sanatçının müzik ve sahne sanatları çalışmalarını WOW İstanbul’da çevrimiçi olarak sunmaları için başlattığı destek programını kazananlar belli oldu. #KültürdeKadınGücü kapsamında Banu Açıkdeniz, Dilan Balkay, Duygu Demir ve Ekin Tunçeli’nin çalışmaları desteklenecek.
WOW – Women of the World , 2010 yılında ilk WOW Festivali’nin Southbank Centre’da düzenlenmesiyle Jude Kelly tarafından kuruldu. O günden bu yana dünyanın pek çok yerini gezerek iki milyondan fazla kişiye ulaşan WOW Festivalleri kadınları destekliyor, onların karşılaştıkları güçlükleri açık yüreklilikle ele alıyor. WOW altı kıtada 65’ten fazla festivale imza attı, iki milyondan fazla kişiye ulaştı. Mart 2021’de düzenlenecek olan WOW İstanbul, özellikle yaratıcı sektörlerdeki kadın profesyoneller ile sivil toplum arasında işbirliklerini mümkün kılan güvenli, sıcak ve kapsayıcı bir dijital paylaşım ve etkileşim alanı yaratacak.
British Council Türkiye İstanbul’dan dört kadın sanatçının müzik ve sahne sanatları (tiyatro veya dans) çalışmalarını WOW İstanbul’da çevrimiçi olarak sunmaları için yeni bir Destek Programı açık çağrısı başlattı. Destek Programı kapsamında kadın müzisyenlerin, tiyatro ve dans yapımcılarının toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki fikirlerini dile getirmeleri ve sanatlarını ve yeteneklerini dijital ortamda çeşitli, kapsayıcı ve yenilikçi programlar yoluyla sergilemeleri için fırsatlar yaratılacak. Pandemi sebebi ile izleyicilerin kalabalık ve kapalı alanlara girmemelerinin tavsiye edildiği bu dönemde sanatçıların izleyicilerle bağlantı kurmaları fırsatını sağlanacak.
DESTEKLENECEK KADIN SANATÇILAR
Banu Açıkdeniz
1981 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde, yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel Çalışmalar programında tamamladı. Yüksek lisans tezi, Türkiye ve Yunanistan’da geleneksel dansların ulus devlet sınırlarına nasıl meydan okuduğu sorusuydu. Dans ve tiyatro alanında çalışan bir sanatçıdır. 1999’dan itibaren çeşitli dans ve hareket türlerinde ve son 10 yıldır da tiyatro pratiğinde çalıştı. Kardeş Türküler projesinde ve BGST Tiyatrosu’nun tiyatro projelerinde oyuncu ve koreograf olarak yer almaktadır. Hareket eğitmeni ve araştırmacısı olarak sahne sanatları ile ilgili çeşitli konularda çalışmaktave bu araştırmalara dayalı atölyeler düzenlemektedir. Son iki yıldır hareket disiplini Axis Syllabus üzerinde çalışmakta ve son zamanlarda günlük yaşamın jestleri, bir dans malzemesi olarak jestlerin sağladığı olanaklar ve bunların sahnedeki metinsellikle bağlantıları üzerine çalışmakla ilgilenmektedir.
Dilan Balkay
1995 yılında İstanbul’da doğdu. Multi-enstrümantalist, şarkıcı ve şarkı yazarı. Dokuz yaşında trompet çalmaya başladı. Şile Gençlik Orkestrası, FilmSO, Marmara Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nda çaldıktan sonra 2013 yılında Farfara İstanbul grubu ile sokak müzisyenliği yapmaya başladı. 2014-2017 yılları arasında alto şefi ve koro başkanı olarak yer aldığı Boğaziçi Gençlik Korosu ve Boğaziçi Caz Korosu’nda sayısız konsere ve iki uluslararası koro festivaline katıldı; İsviçre, Basel’deki Avrupa Gençlik Koroları Festivali ve Neerpelt, Belçika’daki Gençler için Avrupa Müzik Festivali. 2016 yılından bu yana Evrencan Gündüz, Dolu Kadehi Ters Tut, Ozbi, Gaye Su Akyol, Canozan, Nova Norda, Sedef Sebuktekin, Eda Baba gibi Türkiye’nin popüler alternatif müzisyenlerine konser, tekli ve albümlerinde trompeti ve vokaliyle eşlik etti. 2019’dan beri dört tekli yayınladı ve çeşitli sanatçılarla iş birlikleri yaptı. Şu anda ilk albümü üzerinde çalışıyor.
Duygu Demir
Duygu Demir erken yaşta müzik ve bale çalışmalarına başladı. Profesyonel müzik eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Müzik bölümünde devam etti. Bu süre zarfında Jozsef Györffy ile çello çalıştı. Okul haricinde E. Oğuz Fırat’ın çağdaş müzik repertuarı toplantılarında yer aldı ve akabinde İlhan Baran ile post-romantik ve çağdaş müzik analizi derslerini takip etti. 2002’de gelen davetle Perpignan Konservatuarı’nda okumak üzere Fransa’ya gitti. Burada Carol Parer ile klavsen; Christian Sala ile viola da gamba; Denis Dufour ile elektro-akustik müzik analizi çalıştı. Burada bulunduğu süre içerisinde doğaçlama müzik ve dans atölyesinde doğaçlama üzerine eğitim aldı. Christian Sala viola da gamba topluluğu ile Fransa ve İspanya’da çeşitli konserlerde yer aldı. Çağdaş dansçılar, serbest müzik doğaçlamacıları, dünya müzisyenleri ile birlikte festivallere ve konserlere katıldı ve ünlü müzisyenlerin bir dizi albümüne kayıt yaptı. Blues, rock, bağımsız müzik gruplarıyla çaldı ve kayıtlar yaptı. Türkiye’ye döndüğünde İstanbul’a yerleşti . Enstrumantist – yorumcu kimliğini çellist , besteci,akustik aranjör, kimliği aldı ve kendi müzikal dili üzerine çalışmaya başladı. Kurmuş olduğu Septafon adlı grupla 14. IKSV Caz Festivali Genç Jazz yarışmasında başarı kazanarak festivalde sahne aldı 2019’da Cremm Artistik rezidansına seçilmiş, bu vesileyle de Babel Sound Festival (Balaton) ve Desert Vert Festival’inde (Marakeş) sahne almıştır. Inside Of the Terrain adlı kısa filme yazdığı orjinal müzik vasıtasıyla Independent Film Awards(IMDB) onur mansiyonuna layık görülmüştür. Metin Andaç’ın ‘Sabahattin Ali -Sabah’, ‘Tipi’ ; Nejla Demirci’nin ‘Yüzleşme’ belgesellerinin özgün müziklerini bestelemiş ve icra etmiştir. Solo çello için bestelerinden oluşan ilk solo albümünü çıkaracaktır.
Ekin Tunçeli
Ekin Tunçeli, disiplinler arası sanat tasarım anlayışı ile çağdaş dans temelli prodüksiyonlar yaratan, tanıdık ve alışılmadık konuları, bireysel konuları, nesneleri ve popüler imgeleri kullanarak harmanlayan bir dans sanatçısıdır. Koreograf olmasının yanı sıra çağdaş bir dansçı, şarkıcı, oyuncu ve performans sanatçısıdır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olup, MSGSÜ Devlet Konservatuarı’ndan Çağdaş Dans alanında lisans derecesine sahiptir. Disiplinlerarası müzik projeleri üzerine çalışan, tüm disiplinlerden sanatçılara ve disiplinlere açık bir topluluk olan klank.ist ile klank.ist doğaçlama toplantıları düzenlemektedir. Beyhan Murphy, TalDans, Clement Layes, Aslı Bostancı, Gizem Aksu, Fatih Gençkal, Harriet Plewis ile çalıştı ve çeşitli müzikallerde çalıştı. Boğaziçi Caz Korosu’nun eski koro üyesidir, halen koreograf ve eğitmen olarak görev yapmaktadır. Solo eseri “bir şey” Aerowaves Twenty20 olarak seçilmiştir.