Kültür Sanat-Sen pandemiye karşı prova ve temsillerde önlem almanın mümkün olmadığına dikkat çekti. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne prova ve temsilleri durdurma çağrısında bulunan sendika, “Önce hayat, sonra sanat” dedi.
Kültür Sanat-Sen yaptığı açıklamada, pandemiye karşı alınan önlemlerin Devlet Tiyatroları’nın çalışma koşullarında gerekli korumayı sağlayamadığını ifade etti. Böylesine büyük bir salgında tek başına hijyen kuralına uymanın tiyatro emekçileri için yeterli olmadığı belirtilen açıklamada, “Provalarda ve temsillerde maske kullanımı ve sosyal mesafe kuralına uyulması imkânsızdır. Oyuncular makyaj sırasında ve sonrasında risk altındadır. Sahne üstünde ise maske kullanımı mümkün değildir. Sahne gerisinde çalışan teknik personelimiz tiyatro faaliyetini sürdürmek adına belirlenen kurallara riayet edememektedir” denildi.
Kulislerin, makyaj ve giyinme odalarının sayıca ve fiziki koşullar açısından yetersizliğine dikkat çekilen açıklamada, Devlet Tiyatroları kuruluşundan bugüne Anadolu’nun her köşesine sanatı ulaştırma görev ve sorumluluğu ile turneler yaptığı ifade edildi. Bu turneler gerçekleştirilirken ulaşım, konaklama, yeme içme ve sosyal ilişkiler tiyatro emekçilerini salgın açısından riske soktuğu aktarılan açıklamada, “Kalabalık şekilde çok uzun otobüs yolculukları yapılmakta, günlerce sanatçılar ve teknik ekipler uygun olmayan koşullarda otellerde birden çok kişi aynı odalarda konaklamak zorunda kalıyor” denildi.
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı koro ve topluluklarda da benzer sorunların yaşandığı belirtilen açıklamada, konser ve etkinliklere gelen seyircilerden HES kodu istenmediği, ateş ölçümü yapılmadığı belirtildi. Sanatçılara konser öncesi test yapılmadığı, konser verilen salonun hijyen ve havalandırma açısından kontrolünün yerine getirilmediği, konserlerde sanatçıların maske taktığı ama maskeyle şarkı söylerken sanatsal açıdan efor ve verimliliği sağlamanın mümkün olmadığı gibi birçok sorun sıralandı. Bu nedenle konserlerin neredeyse “bitse de gitsek” mantığıyla yapılan etkinlikler haline geldiği belirtilen açıklamada, “Dans gösterilerine gelecek olursak; yapılan sanat, doğası gereği efor gerektiren ve maske, mesafe kurallarının uygulanmasının mümkün olmadığı bir sanat alanıdır. Bu alanda çalışan emekçiler gerek sahnedekiler gerek sahne arkası düşünüldüğünde salgın riskine karşı savunmasız kalmaktadırlar” denildi.
Devlet Tiyatroları dışındaki diğer ödenekli tiyatroların emekçilerini ve seyircilerini korumak için çalışmalarına ara verdiğine dikkat çekilen açıklamada, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün de aynı duyarlılık ile davranıp provaları ve temsilleri acilen durdurması çağrısında bulunulan açıklamada, “Önce hayat sonra sanat” denildi.