Tiyatro ve performans sanatı alanında çalışan sanatçı, yazar, araştırmacı ve eleştirmenleri birlikte düşünme, tartışma ve üretime davet etmek için kurulan Kritik Kolektif, ortak araştırma, yazma ve üretme programı “Beraber”in ilk katılımcılarını arıyor.
Kritik Kolektif, tiyatro ve performans sanatı alanında çalışan sanatçı, yazar, araştırmacı ve eleştirmenleri birlikte düşünme, tartışma ve üretime davet etmek için kurulan bir eleştiri inisiyatifi ve açık paylaşım alanıdır. Eylem Ejder ve Handan Salta’nın ortaklığıyla kurulan topluluk Türkiye’de sahne sanatları araştırmaları ve eleştirisine dair kolektif, deneysel, sanatsal ve yaratıcı çalışma yöntemlerini destekleyip geliştirmeyi amaçlıyor. Kritik Kolektif, bu doğrultuda oluşturduğu ortak araştırma, yazma ve üretme programı “Beraber”in ilk katılımcılarını arıyor.
Program İçeriği
“Beraber” araştırma, yazma ve üretme programı sahne sanatları eleştirisini alternatif bir bakışla ele alan yazınsal, görsel, işitsel vb. farklı ifade ve üretim biçimlerininin görünürlüğünü artırma, destekleme ve geliştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca sahne sanatları alanında çalışan üreticilerin birbirlerini tanımaları, görüş alışverişinde bulunmaları, işbirliği ve kolektif çalışmaya dayalı bir tartışma ve paylaşma alanı oluşturmayı hedefliyor.
Bu bağlamda “Beraber”, çeşitli edebi ve sanatsal ifade araçlarıyla eleştirel düşünceyi birleştiren yaratıcı gösterim eleştiri modelleri, güncel tiyatro ve performans çalışmalarına yönelik deneme, makale, söyleşi biçimindeki araştırma konuları ve bireysel/kolektif yazı, podcast vb. üretim modellerini teşvik edecektir.
Türkçe ve/veya İngilizce çalışma ve yayın önerilerine açık olup program dahilindeki buluşma, tartışma ve toplantıların dili Türkçe olacaktır.
Kimler Başvurabilir?
Program her yaş ve farklı disiplinlerden kültür üreticilerine açık olup proje önerilerinde sahne sanatları eleştirisinde yeni ve deneysel ifade biçimlerine yönelik çalışmalara öncelik verilecektir. Program dahilinde en fazla on proje desteklenecektir. Buluşmalar çevrimiçi ortamda gerçekleştirileceği için Türkiye’nin güncel tiyatro ve performans kültürü ve eleştirisi üzerine çalışmak isteyen herkes başvurabilir.
Sunulan İmkânlar
Program boyunca katılımcılara üretimlerini gerçekleştirebilmeleri için bütçe, danışmanlık ve yayın desteği sunulacaktır. İki haftada bir çevrimiçi ortamda düzenlenecek buluşmalarla katılımcıların bir araya gelmeleri, bireysel/kolektif araştırma ve üretim süreçlerine dair sunumlar yapmaları ve üretimlerini birbirleriyle paylaşmaları sağlanacaktır. Yapılan değerlendirme toplantıları, program yürütücüsü ve katılımcıların geri bildirimleriyle atölye sonunda katılımcıların üretimlerinin yayına dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Ortak yayın çevrimiçi kitapçık ve/veya basılı bir kitap olarak yayınlanacaktır.
Başvuru
Ekim-Aralık 2020 tarihleri arasında yürütülecek programa son başvuru tarihi 20 Eylül Pazar. Başvuru için programa katılma nedeni, program kapsamında yürütmek istenilen çalışma içeriğinin özeti ve iletişim bilgilerinizi içeren bir özgeçmişi iki sayfayı geçmeyecek tek bir pdf dosyası olarak [email protected] e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.
Sonuçların Açıklanması
Desteklenecek projeler 23 Eylül 2020 tarihinde kritikkolektif.com adresinde duyurulacak ve başvuru sahipleriyle e-posta üzerinden iletişime geçilecektir.