Yayın dünyası

Türkiye Yayıncılar Birliği, Düşünce ve İfade Özgürlüğü yayınevi kategorisinde Günışığı Kitaplığı'na, yazar kategorisinde ise PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası'na verildi. Gecede Yayınlama Özgürlüğü Raporu da açıklandı.​​​​​​​

Translators Association'ın İlk Çeviri Ödülü, Sema Kaygusuz'un "Yüzünde Bir Yer" adlı romanını İngilizceye çeviren Nicholas Glastonbury ile editörü Saba Ahmed'e değer görüldü. 'Every Fire You Tend' adıyla Tilted Axis Press tarafından yayımlanan roman 2019 yılında da İngiliz Pen Ödülü'nün sahibi olmuştu.

Türkiye Yayıncılar Birliği 2020 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, 21 Ocak Perşembe günü düzenlenen online törenle sahiplerini buldu. Törende yayınevi kategorisinde Mikado Yayınları, yazar kategorisinde Buket Uzuner ödül alırken, Kitabevi Emek Ödülü ise 23 yıldır Tarsus’ta hizmet veren Antik Sahaf’a verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020 yılında toplam 433.213.632 adet bandrol verdi. Verilen bondrol sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,27 oranında artmış oldu. Geçen yıl kültür yayıncılığı alanında verilen bandrol sayısı yüzde 14,39 artarken, gerileyen iki kategori inanç kitapları ile ithal kitaplar oldu. 

Talât Sait Halman anısına, nitelikli edebiyat çevirilerini desteklemek amacıyla başlatılan Talât Sait Halman Çeviri Ödülü 2020 yılı değerlendirmeleri sonucunda, 20 bin TL tutarındaki para ödülünün, Yan Lianke’nin Çince aslından çevirdiği 1997 tarihli romanı Günler Aylar Yıllar’ı Türkçeleştirmekteki özeni, mahareti ve yetkinliği sebebiyle Erdem Kurtuldu’ya verilmesine karar verildi.

Eski AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesine atanmasına tepkiler sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Zafer Yenal’in istifasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi yayın kurulu başkanı Murat Gülsoy da görevinden istifa etti.

Türkiye Polisiye Yazarları Birliği tarafından verilen Kristal Kelepçe Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. Yılın Polisiye Romanı Ödülü’ne, Ayfer Kafkas’ın  Divina’nın Bileziği adlı kitabı layık görüldü. İlk Roman Ödülü ise “Hatırla & Bir Savcının Anıları” romanı ile Su Tunç’un oldu.

George Orwell'ın eserlerinin büyük çoğunluğunun telif hakkı süresi 1 Ocak 2021 itibarıyla son buldu. Türkiye'de Orwell kitaplarının pek çoğunun yayın hakları Can Yayınları'nda bulunuyordu. Şimdi birçok yayınevi başta 1984 olmak üzere Orwell'ın kitaplarını basacağını duyurdu.

PEN Türkiye Yazarlar Derneği, Aralık ayının kitabı olarak Ayfer Tunç’un Osman adlı romanını belirledi. "Her şey olmak isterken hiçbir şey olamayan, gün gün, adım adım hem servetini hem kendini tüketen Osman’ın hikâyesini antalan roman, Ağustos ayında Can Yayınları etiketiyle raflarda yerini almıştı.

Pandemide evde kalmaktan sıkıldınız mı? Diksiyonunuza, artikülasyonunuza, akıcılığınıza güveniyor musunuz? Evde kaldığınız sürede kulakları dolduran güzel bir romanın sesi olmak ister misiniz? Cevabınız evet ise siz de evdeki imkanlarınızla Sesli Kütüphane için kitap okuyabilirsiniz.

Türkiye İşitme Engelliler Derneği tarafından yürütülen, “Türk İşaret Dili Kullanan Sağır Çocuklar İçin İkidilli Okuma Gelişimi Uygulamaları” projesi 4 yaş üstü sağır çocukların dil ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için Keloğlan Gemi Mühendisi adlı e-kitap uygulamasını hayata geçirdi.

Gençlere dünyayı öykülerle anlama ve anlatabilme fırsatı sunan Zeynep Cemali Öykü Yarışması'nın 2021 yılı başvuruları 1 Aralık'ta başlıyor. 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin her yıl yoğun ilgi gösterdiği yarışmanın bu yılki teması Doğa Sevgisi" olarak belirlendi. 

Attila İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı tarafından, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları desteğiyle düzenlenen "2020 Attila İlhan Edebiyat Ödülleri" sahiplerini buldu. Şiir dalında 52, roman dalında 49 eserle başvurulan yarışmada ödül alacak eserleri Doğan Hızlan'ın onursal başkanlığında toplanan seçici kurullar belirledi.

"Fetö’nün Solcuları” isimli kitapta, “Abant Müdavimleri” olarak adı geçirilen 48 kişi, Abant Toplantıları'yla hiçbir ilgileri olmadığını, hedef gösterildiklerini belirterek yazar Hikmet Çiçek ile kitabı basan Kırmızı Kedi Yayınevi'den özür dilemesi çağrısında bulundular. İmzacılar ayrıca ilgili bölümlerin yayından kaldırılmasını istediler.

Türkiye Yayıncılar Birliği, son dönemde artan sansür uygulamalarını eleştirerek, kitapların her ne sebeple olursa olsun denetime ve baskıya maruz kalmasının zihinleri daha da karartmaktan başka bir sonuç getirmeyeceğini bildirdi. TYB açıklamasında "Bu önemli konunun çarpık bir biçimde tartışılmasının sonlandırılması ve bu tür baskıcı yapılaşmalara yol verilmemesi istendi. TYB'nin açıklaması şöyle: 

2003 yılından bu yana Türkçe çocuk ve gençlik edebiyatına çağdaş ve özgün eserler kazandıran Tudem Edebiyat Ödülleri’nin bu yılki töreni, Kovid-19 salgını nedeniyle düzenlenemedi. Yarışmada dereceye giren eserlerin sahiplerine ödülleri posta yoluyla ulaştırıldı.

TÜBİTAK tarafından yayımlanan Anna Milbourne'un "Bebekler Nereden Gelir" adlı kitabının, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından 'muzır nitelikte' olduğuna karar verildi. Sansüre maruz kalan kitap, poşet içinde ve yalnızca 18 yaşından büyüklere satılabilecek.

NotaBene Yayınları, yazarları tarafından korona günlerinde yazılan öyküleri kitap haline getirerek ücretsiz erişime açtı. Notabene internet sitesinden erişilebilen kitabı edinmek için sepete ekleyerek ücretsiz alma işlemini sonlandırmak grekiyor. İşlemin ardından Bizim Decameron'umuz... PDF olarak eposta adresinize gönderiliyor.

Türkiye’yi kadın hakları özgürlük ve eşitlik konularında “ilk”lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına, 2007 yılından itibaren verilen Duygu Asena Roman Ödülü seçici kurulu bu yıl, salgın koşulları nedeniyle online toplandı. Ödül ‘Son Bakış’ adlı romanıyla Irmak Zileli’ye verildi.

Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen ve Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 66’ncısı sahibini buldu. Ethem Baran, Döngel Dünya adlı kitabıyla ödüle layık görüldü.

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) destek vereceği dört proje belirlendi.

Kitabevlerine yönelik bir anket çalışması gerçekleştiren Türkiye Yayıncılar Birliği, yayıncılık sektörü için çok önemli olan kitabevlerinin  yaşatılması gerektiğini belirterek okurları, kendi bölgelerindeki kitabevlerinden alışveriş yapmaya ve onlara destek olmaya çağırdı.

Türkiye Yayıncılar Birliği, COVID-19 salgınının yayıncılık sektörü ve paydaşları üzerindeki etkilerini görmek amacıyla üyeleri arasında anket düzenledi. Anketi cevaplayan yayınevlerinin satışlarının, adet bazında ortalama yüzde 63 düştüğü, mevcut personel pozisyonunda değişiklik yapmadan faaliyetlerini en fazla 3 ay yürütebilecekleri ortaya çıktı. 

Yayıncılar Kooperatifi Başkanı İlbay Kahraman, Artı TV'de Aslı Uluşahin'in hazırlayıp sunduğu Kültür Servisi programında yayıncılık sektörünün durumunu değerlendirdi. Sektörün durma noktasına geldiğini belirten Kahraman, "Küçük yayıncılar bundan en çok etkilenen insanlar oldular" diyor.

Çok Okunanlar