Johann Sebastian Bach’ın 1720’li yıllarda Almanya’nın Köthen kentinde yazdığı, üç kilise sonatı ve dans bölümleri içeren üç partitadan oluşan “Solo keman için sonatlar ve partitalar” arasında yer alan 2. Partita’nın dünya klasik müzik tarihinde çok önemli bir yeri var. Bu partita 5 bölümden oluşuyor:
Allemande – Corrente – Sarabanda – Giga – Ciaccona.
Eser, Fransızca “Chaconne” (Şakon diye okunur) anlamına gelen 5. bölümü “Ciaccona” adıyla da bilinir. Chaconne özellikle Barok dönemde yazılan dans türünde eserlere verilen ad. Kökeninin Güney Amerika olduğu düşünülen, 16. yüzyılın sonlarında İspanya’da ortaya çıkmış ¾’lük bir dans.
Çalan kemancının yorumuna göre toplamı 26-32 dakika arasında değişen partitanın ilk 4 bölümünün toplam süresi Chaconne’un süresine neredeyse eşit; tek başına ayrı bir eser sanki. Bu Chaconne öyle bir beste ki klasik kemanın bütün özelliklerini içermekte ve bunu gerektiği gibi çalabilen kişi kemanda her besteyi çalabilir şeklinde değerlendiriliyor. Nitekim ünlü kemancı Yehudi Menuhin bunun için “Solo keman için var olan eserler arasında en mükemmel yapıya sahip olanı” derken, Romen usta George Enescu “Kemancıların Himalayası” olarak nitelemiş, Joshua Bell, “Chaconne sadece bugüne kadar yazılmış en büyük müzik eseri değil, aynı zamanda tarihte herhangi bir insanın en büyük başarısıdır” şeklinde göklere çıkarmış, zamanında Johannes Brahms dostu Clara Schumann’a yazdığı mektupta ise şöyle yorumlamış:
“Adam, küçük bir enstrüman üzerinde (gidip gelen) tek bir çıta ile en derin düşüncelerin ve en güçlü duyguların dünyasını yazıyor. Eğer bu eseri yaratabileceğimi, hatta tasarlayabileceğimi hayal bile edebilseydim, yaşayacağım aşırı heyecanın ve dünyayı sarsacak deneyimin aklımı kaçırmama sebep olacağından eminim.”
Chaconne her ne kadar keman için bestelenmiş ise de, bugüne kadar farklı enstrümanlar için 200’den fazla uyarlaması yapılmış; orgdan tutun da gitara, piyanodan çelloya ve tüm bir orkestraya kadar.
Bugün size sunacağım Partita No. 2’nin 28 dakikalık yorumu, usta kemancılar arasında en büyüklerden biri olarak bilinen Latvia’lı Gidon Kremer’den. Kendisini, daha çok genç bir kemancıyken, Salzburg Festivalinde dinlemek mutluluğuna erişmiştim. Şimdi ise Avusturya’nın Burgenland eyaletindeki Lockenhaus kentinde bulunan Aziz Nikolaus Kilisesindeyiz.
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.
View all posts