Bir insan ve değerler filozofu olan Uluğ Nutku hakkındaki yazılardan oluşan ve editörlüğünü Mustafa Günay’ın yaptığı “Gezgin Filozof Uluğ Nutku” kitabı, Çizgi Kitabevi Yayınları tarafından yayımlandı. Uluğ Nutku, hocası Takiyettin Mengüoğlu’ndan sonra felsefi antropoloji/insan felsefesi geleneğini sürdüren en önemli felsefecilerimizden biridir.
Afşar Timuçin, Doğan Özlem, Sinan Özbek, Adnan Gümüş, H. Haluk Erdem, Zehragül Aşkın, Yavuz Adugit, Engin Delice, Celal Gürbüz, Yücel Kayıran başta olmak üzere birçok kişinin ve aynı zamanda bazı genç düşünce insanlarının makelelerinin da yer aldığı kitaptaki yazılar, “Kişi/Kişilik Olarak Uluğ Nutku’ya Bakışlar”, “Uluğ Nutku’nun Felsefesine Bakışlar”, “Uluğ Nutku’nun Ardından Yazılanlar/Söylenenler” gibi bölüm başlıkları altında sıralanmıştır.
Kitabın editörü Mustafa Günay şunları söyledi: “17 Kasım 2014’te aramızdan ayrılan değerli hocamız Uluğ Nutku’yu ölümünden sonra çeşitli etkinlerle anmayı sürdürdük. Onun felsefe çalışmalarını irdeleyen yazılardan oluşan bir kitap hazırlama düşüncesi ise yıllardır bir tasarı olarak sonuçlandırılmayı bekliyordu. Bu aynı zamanda hocamıza duyduğumuz saygının ve bir gönül borcunun ifadesidir.
Yaklaşık iki yıldır hazırlamaya çalıştığımız bu kitapta yer alan yazılar Uluğ hocanın felsefe çalışmalarında işlediği sorunları, onun kendine özgü felsefi söylemini ve özgün kavramlarını çeşitli yönleriyle ele almaktadır. Bu kitabın Nutku’nun Türkçede felsefenin ve felsefi düşüncenin gelişimindeki katkılarını daha görünür ve bilinir kılma konusunda önemli bir işlevi yerine getireceğini umuyoruz. Bu kitap Uluğ hocayı hem bir kişi hem de bir düşünür olarak tanıyan, seven, onun değerinin farkında olan insanları da buluşturdu. Okurlarıyla buluşunca daha da anlamlı olacak. Bu kitap aynı zamanda “Cumhuriyet Döneminde Felsefe” adıyla bir dizinin ilk adımıdır.”