Evrim Ağacı internet sitesinin kurucusu Çağrı Mert Bakırcı’nın yeni kitabı 50 Soruda Evrim, Bilim & Gelecek Kitaplığı etiketiyle geçtiğimiz yılın sonunda raflarda yerini aldı. Bakırcı kitapta tartışmalarda sıkça gündeme getirilen ve evrimle ilgili kafa karışıklıklarına neden olan sorulara, bilimsel gerçekler çerçevesinde doyurucu yanıtlar veriyor.
Evrim Ağacı’ndaki yazısında yeni kitabın “evrime giriş düzeyinde” kafasında soru işaretleri olanlar için epey faydalı olacağını belirten Çağrı Mert Bakırcı, kitabı hakkında şu bilgileri veriyor:
“Evrim Kuramı ve Mekanizmaları başlıklı ilk kitabımızdaki amaç, halk arasında yaygın olan tartışmalara hiç girmeden, evrimin mekanizmalarını ve temellerini anlatmaktı. 50 Soruda Evrim‘de ise konu, doğrudan doğruya halk arasındaki yaygın sorular üzerinden ilerliyor.
Ama tabii ki amacımız, bilimsel bir temeli olmayan evrim karşıtlığı ile kavgaya tutuşmak değil. Daha ziyade, bugüne kadar neredeyse her zaman art niyetli ve ‘yüklü’ bir şekilde sorulmuş olan evrim karşıtı sorular, sanki iyi niyetli biri tarafından, gerçekten öğrenmek amacıyla sorulmuş gibi yanıtlıyoruz. Bu da o soruları sık sık duyup da cevaplarını doğru düzgün alamayanların konuyu tam olarak kavraması için müthiş bir fırsat sunuyor.
Aynı zamanda kitap, halk arasında yaygınlaşmış ama bilimsel karşılığı oldukça az olan evrim sorularını cevaplama bahanesiyle evrimsel biyolojideki birçok önemli kavramdan ve terimden söz etme fırsatı da sunuyor. Yani evrimle ilgili 50 farklı soruya, sosyal medyanın gürültüsü olmaksızın, sakince cevaplar bulmanız ve bu sırada evrimle ilgili birçok diğer detayı öğrenmeniz mümkün olacak.”
Bakırcı’nın evrimin pek çok boyutuyla ilgili bilimsel gerçekleri anlatırken ele aldığı kimi sorular şöyle:
- Evrim “sadece bir teori mi”; ispatlanmamış mı?
- Evrim teorisini reddeden biliminsanı yok mu?
- Evrimin kanıtları neler?
- Cansız atomlar nasıl canlılık yaratır?
- Bir tür yeni bir türe nasıl dönüşür?
- Evrime yönelik deney ve gözlemlerde bakteriler hâlâ bakteri, balıklar hâlâ balık, kuşlar hâla kuş değil mi?
- Canlıların belirli ortamlara uyum sağlaması sadece adaptasyon olamaz mı?
- Mutasyonlar her zaman zararlı mı?
- Evrimsel süreçte genlere yeni bilgi nasıl yüklenir?
- Evrim her şeyi tesadüfle mi açıklar?
- Evrimi gözleyebilir miyiz?
- Evrim termodinamik yasalarıyla çelişir mi?
- Canlıların milyonlarca yılda hiç değişmeyen fosilleri evrimi çürütmez mi?
- Göz veya beyin gibi karmaşık yapılar evrimle nasıl var olabilir?
- Zekâ bu kadar avantajlıysa, insan dışındaki türlerde neden evrimleşmedi?
- İnsanlar maymunlardan evrimleştiyse, neden hâlâ maymunlar var?
- İnsan evrimin son ürünü mü?
- Evrim bir süpergücün yaratma yöntemi olamaz mı? Evrimle yaratılış çelişir mi?
- ve daha nicesi (spesifik olarak 32 tane daha!)…
Çağrı Mert Bakırcı hakkında
Evrim Ağacı’nın kurucusu ve idari sorumlusu, popüler bilim yazarı ve anlatıcısıdır. ODTÜ’den mezun olduktan sonra, doktorasını Texas Tech Üniversitesi’nden almıştır. Doktora araştırma konuları evrimsel robotik, yapay zeka ve teorik/matematiksel evrimdir. “Evrim Kuramı ve Mekanizmaları” kitabının yazarı, “Şüphecinin El Kitabı” kitabının eş yazarı, “Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı” kitabının yazar ve editörüdür. Şu anda, ekibiyle birlikte, Evrim Ağacı, Kreosus ve bir takım diğer dijital projeleri geliştirmekte ve sürdürmektedir.