1990’larda “Yeni” Bir Tasarım Deneyimi Olarak Kitap
7 Aralık @ 15:00 - 17:00
Salt Beyoğlu’ndaki “Tasarımcının Notu” sergisi kapsamında 7 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek panelde Hakkı Mısırlıoğlu, Nazlı Ongan, Nilgün Öneş, Savaş Çekiç ile Eda Sezgin bir araya gelecek.
Salt, Tasarımcının Notu sergisi kapsamında “1990’larda ‘Yeni’ Bir Tasarım Deneyimi Olarak Kitap” başlıklı bir panel düzenliyor. Bugünün tasarım kültürüne kapı aralayan bir süreç olarak 1990’lı yılların odağa alınacağı programda, Salt Beyoğlu’ndaki serginin gündeme getirdiği kitap ve tasarım ilişkisi tartışılacak. Bilgisayarın tasarım sürecine dâhil olduğu ve tasarımcının ana akım kitaptaki konumunun daha bütüncül bir boyut kazandığı bir yayıncılık anlayışının serpildiği bu dönem, tasarımcıların perspektifinden ele alınacak.
Sergiyi programlayan Eda Sezgin’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde Hakkı Mısırlıoğlu, Nazlı Ongan, Nilgün Öneş ve Savaş Çekiç bir araya gelecek. Tasarımcılar, birçoğu sergide de yer alan üretimleri üzerinden aktörü ve tanığı oldukları bir dönemin farklı yayın ve tasarım deneyimlerini değerlendirecek.
Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da yer alacak program herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.
Hakkı Mısırlıoğlu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Grafik Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans öğrenimini tamamladı. 1980-2019 yıllarında kurucu ortağı olduğu Ajans Ultra’nın yaratıcı yönetmenliğini yaptı. 1982’de Milliyet Sanat dergisinin Abdi İpekçi Grafik Yarışması’nda ilk ödülünü aldı. 1991’de Yunus Nadi Kısa Film Yarışması’nda Onlarla Pek Sık Görüşmedik adlı kısa filmiyle birincilik ödülü kazandı. 1980’den itibaren birçok kurumun iletişim stratejisi, reklam kampanyası ve tasarım çalışmalarını yönetti. Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) sergileri ile yurt içi ve yurt dışındaki reklam yarışmalarında çeşitli ödüller aldı; jüri üyelikleri yaptı. GMK ile Reklamcılar Derneği’nin yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde ders verdi. Beyaz (1982-1987), Fol (1995-1998), Aries (2002-2003) dergilerinin tasarımlarını yaptı ve yayın kurullarında görev aldı. Çok sayıda kapak, kitap ve sanatçı monografisi tasarlayan Mısırlıoğlu, tasarım ve reklam danışmanlığı çalışmalarını sürdürmektedir.
Nazlı Ongan, Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Reklamcılar Derneği tarafından düzenlenen Kristal Elma yarışmaları ile GMK sergilerinde çeşitli ödüller kazandı; reklam ve tasarım yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. 2005’te ortağı ile birlikte Salon’u kurdu. GMK üyesi olan Ongan, 2018’den beri eş kurucusu olduğu Abracadabra ve Salon Couture Books’ta kitap projeleri üzerine çalışmaktadır.
Nilgün Öneş, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Uzun süre reklam ajanslarında grafik tasarımcı olarak çalıştı. Kitap kapağı, afiş vb. basılı işler üretti; çocuk kitapları resimledi. 1980’lerde Somut dergisinin kadın sayfasına Bugünün Kadını isimli bir bant çizdi. Süper Baba (1993-1997) dizisiyle senaryo yazarlığına başladı. İkinci Bahar (1998-2001), Yabancı Damat (2004-2007), Hatırla Sevgili (2006-2008), Bu Kalp Seni Unutur mu? (2009-2010) dâhil olmak üzere birçok dizi ile Gölge (2008) ve Güz Sancısı (2009) filmlerinin senaryolarını yazdı. 2010-2012 yıllarında Senaryo Yazarları Derneği’nin (SENDER) başkanlığını yaptı. İlk kitabı Ağlamak Yok!, 2020’de Doğan Yayıncılık’tan çıktı.
Savaş Çekiç, 1984’te Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü’nden mezun oldu. 1987’den bu yana sanat, edebiyat, mimari, tarih, arkeoloji, gastronomi gibi farklı alanlarda 200’ü aşkın kitap tasarımı ve özgün yayın projesi gerçekleştirdi. Kurucusu olduğu sosyal tasarım dergisi No Tasarım’ın sanat yönetmenliğini yaptı. 1995-1997 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın görsel yönetmenliğini üstlendi. 1996-1997 yıllarında GMK’nın yönetim kurulunda yer aldı. 1992’de kurduğu Savaş Çekiç Tasarım Atölyesi’nde kitap, dergi, afiş, kurumsal kimlik, ambalaj tasarımı ve illüstrasyon çalışmalarını sürdürmektedir. 1997’den beri Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Çekiç, 2009’dan bu yana Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın görsel yönetmenliğini yapmaktadır. İşleri aralarında Lahti Museum of Visual Arts Malva (Finlandiya), Dansk Plakatmuseum (Danimarka), Ogaki Poster Museum (Japonya) ve Museum für Gestaltung Zürich’in (İsviçre) bulunduğu birçok koleksiyonda yer almaktadır.
Eda Sezgin, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun 40 yılı aşkın serüvenini ele alan GMK 40+ (2021) adlı arşiv-kitabın araştırma ve editoryal çalışmasını üstlendi. Bu araştırma kapsamında Design Unlimited’ın özel eki “40 Yıl ve Bir Arşiv Denemesi”ni hazırladı. 2023’ten beri Salt Araştırma Grafik Tasarım Arşivi kapsamında Bülent Erkmen ve Sadık Karamustafa arşivlerinin çalışmalarını yürütmektedir. 2007’den bu yana sanat ile tasarım alanında yayın ve araştırma çalışmalarını sürdüren Sezgin’in yakın dönemde editörlüğünü yaptığı kitaplar arasında Sanat ve Ekoloji: Sanat/Yaşam/Üretim (İletişim, 2022), Kırk Kapılı Oda: Günümüz Sanatçıları Sergilerinin 40 Yılı (Akbank Sanat, 2023), Namık İsmail: Aile Arşivinden Belgelerle Çok Yönlü Bir Portre (2024) yer almaktadır.