Elif Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek tasarladığı mekana özgü yerleştirmesiyle sanatseverleri büyülü bir yolculuğa çıkardığı “Kaynak”, yoğun ilgiyle sona erdi.
Sanatçının son yıllardaki üretimini belgeleyen kapsamlı monografi, 24 Kasım-30 Aralık tarihlerinde Galata Rum Okulu’nun yanındaki tarihi mekanda sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. 30 Aralık 2018’de sona eren ‘Kaynak’ı görme fırsatı bulamayanlara, www.elifuraskaynak.com adresinden mekana özgü yerleştirmeyi 360 derece gezebilme imkanı sağlanıyor. Aynı zamanda Elif Uras’ın ilk monografisinin Türkçe ve İngilizce olarak yayınlandığı www.elifuraskaynak.com’da, sanatçının eserleri yakından incelenebiliyor.
“Farklı kültürel referans ve ‘kaynak’lardan besleniyorum”
Kaynak ve ilk monografisinin gördüğü yoğun ilgiden memnun olduğunu ifade eden Elif Uras, uzun süredir uğraştığı seramik malzemeyi resimle ilişkilendirdiği çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Mozaik çinilerden oluşan bir duvar, çeşme işlevi gören seramik tanrıça heykeli ve yine aynı malzemeden üretilmiş çerçevelere yerleştirdiğim desenlerden meydana gelen Kaynak’ı, seramikle olan mekansal denemelerin bir uzantısı olarak görüyorum. Örneğin yaklaşık 2 bin 500 mozaik parçayı bir araya getiren paneli, Çinili Köşk’ün dış cephesinden yola çıkıyor. İznik seramik geleneği, modern resim, antik Çin ve Yunan heykelleri gibi farklı kültürel referans ve ‘kaynak’lardan besleniyorum. Aynı zamanda onları harmanlıyor, bunu yaparken yeni bir dil araştırıyorum. Kaynak ismiyle yakından incelediğim diğer sanatsal üretimlere işaret ederken, yeni işlerimde seramikle ilişkilenen su ve ışık gibi doğal kaynakları da akla getiriyor” dedi.