Sanat tarihçisi Gamze Aras’ın ilk romanı “Otuz Tohum” A7 Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı. Roman, efsanevi İran hükümdarı Cemşîd’in döneminde şarabın bulunmasını anlatan eski bir miti temel alıyor. Gamze Aras, bu hikâyeyi, akademik birikiminden ve mitolojik araştırmalarından güç alarak, sade ve etkileyici bir dille yeniden kurguluyor. Romanın adını aldığı “otuz tohum”, Cemşîd’e kuşlar tarafından getirilen gizemli üzüm tohumlarını simgeliyor. Cemşîd ve Âfitab’ın badirelerle dolu aşk hikâyesine şarabın büyülü keşfi eşlik ediyor.
Kuşların gözünden anlatılan büyüleyici bir masal
Hikâyeyi anlatan Sinmâ adında bir kuş, okurları masalsı bir anlatımla karşılıyor. Kitabın açılış cümleleri Sinmâ’nın sesinden geliyor:
“Benim adım Sinmâ. Muhtemelen hiç bilmiyorsunuzdur beni, ne de adımı. Ben kuşların en yaşlısıyım, hem de en genci. Tüm kuşlarda varım, hepsinin ruhunun birazıyım. Size, insanlara görünür olduğum zamanlardan bir hikâye anlatacağım. Siz bir masal diyeceksiniz belki; ama değil, oldu bunların hepsi. İşte bu: Şarabın Hikâyesi.”
Efsanelerle bezenmiş akademik bir altyapı
Otuz Tohum, yalnızca bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda tarihsel ve mitolojik unsurlarla zenginleşmiş bir anlatı. Cemşîd’in şarabı keşfetmesi, düğününde kuşların sihirli bir kadeh hediye etmesi gibi olaylar, antik dünyanın zengin sembollerini modern bir dille yeniden canlandırıyor.
Yazar Gamze Aras, Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü mezunu. Yüksek lisans tezini İstanbul’un Eyüp semtindeki üzüm motifli mezar taşları üzerine yapmış olan Aras, şarap tarihi ve üzüm kültürü üzerine derinlemesine araştırmalar gerçekleştirmiş. Aryan mitolojisinin etkileyici dünyasına dalarak ve bu mitlerden esinlenerek yazdığı Otuz Tohum, yazarın akademik birikimi ve yaratıcı kurgusunun bir yansıması.
Şarap tarihine olan ilgisi ve mitolojiye duyduğu tutku, yazarı bu romanı yazmaya yönlendirmiş. Aras’ın araştırmalarına dayanan yazılarına ve makalelerine uzumce.com adresinden ulaşılabiliyor.
GAMZE ARAS
Gamze Aras 1972’de doğdu. Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Aynı branştaki Yüksek Lisans eğitimine ara vererek, dil eğitimi için gittiği İngiltere’de dokuz yıl yaşadı. Türkiye’ye dönmesinden bir süre sonra, yarım bıraktığı yüksek lisans eğitimine devam ederek 2015’te tamamladı.
Tez konusunu, o sırada şarap tarihi ve dolayısıyla üzüm ile ilgilenmeye başlamış olmasından dolayı, İstanbul’un Eyüp semtinde bulunan üzüm motifli mezar taşları, olarak seçti. Tarihe, kültür tarihine ve mitolojilere olan ilgisi ile, şarabın ilk ortaya çıkışı ve Anadolu Şarap Tarihi konusunda kişisel araştırmalar yaptı. Türkiye’de üzüm, şarap ve içki tarihi ve kültürü ile ilgili birkaç söyleşi yaptı ve makaleler yazdı. Yazarın çeşitli mecralarda yayınlanan yazılarına, uzumce.com internet sitesinden ulaşılabilir.
Şarabın tarihini araştırırken, zengin Aryan (İran-Hint) mitolojisiyle tanıştı. Bu mitolojideki şarabın bulunuşuna dair olan mit, onu bu hikâyeyi uzun bir masal gibi kurgulanmış Otuz Tohum adlı romanı yazmaya teşvik etti.