Geçen haftaki sunumumda “Sanırım gelmiş geçmiş tüm ünlü kemancı “Dört Mevsim”i yorumlamıştır” demiştim ama Alman/İngiliz besteci ve piyanist Max Richter’in yorumu bu kapsama girmez.
Richter almış Vivaldi’nin eserini, altından girip üstünden çıkmış, “Yeniden Bestelenmiş Dört Mevsim” adı altında tam da dediğini yapmış. Çağdaş klasik, ambient, minimalist ve post minimalist müzik alanlarında at koşturan Richter’in çok sayıda albümü ve bol ödüllü sinema/TV besteleri var.
Kendi ifadesine bakılırsa “Dört Mevsim”in yüzde 75’ini atmış, ama geriye kalan kısımlarını da postmodern, minimalist tarzı altında bölüyor, tekrarlıyor, döndürüp duruyor. Fakat ünlü bir müzik eleştirmeninin belirttiği gibi, Richter’in tekrar ettiği bazı kalıplarla Vivaldi’nin bestesinde tekrarlanan kalıplar bazı bazı itişiyor, çatışıyor ama bambaşka bir renk katıyor konçertoya.
Seyredeciğiniz konser New York’un tarihi Greenwich Village semtindeki ünlü “Kırmızı Balık” (Le Poisson Rouge) salonunda kaydedilmiş. Max Richter kendisi elektronik klayvede, Güney Afrikalı (kökenleri İrlandalı ve Yahudi Alman) kemancı Daniel Hope’a Amerikalı Tito Muñoz’un yönettiği LPR (Le Poission Rouge) Topluluğu refakat ediyor.
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.
View all posts