Savunmasız çocuklara yönelik özel bakım sağlayan bir hastanede çalışan Dr. Nadine Burke Harris, savaşçı ve araştırmacı bir doktor olarak uzun yıllardır tanınıyordu. Ama onu toksik stres ve ömür boyu sürecek hastalıklar arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaya iten, bir cinsel saldırıdan sonra büyümesi duran Diego ismindeki hastası oldu.
Burke Harris’in araştırmasının çarpıcı tarafı, vücutlarımızın OÇD’ler (taciz, ihmal, bağımlı ebeveyn, akıl hastalığı ve boşanma gibi Olumsuz Çocukluk Deneyimleri) tarafından ne kadar derinden etkilenebileceğidir.
Burke Harris’in bahsettiği travmalar tabii ki sınavda başarısız olmak veya basketbol maçını kaybetmek değil. Harris, “Kelimenin tam anlamıyla derimizin altına nüfuz eden ve fizyolojimizi değiştiren” travmaları mercek altına alıyor. Çok şiddetli ve yaygın bir tehdit olarak söz ettiği travmaların başında maalesef toplumumuzda da özellikle son dönemde daha sık olmak üzere aşina olduğumuz istismar yer alıyor. Harris bunun yanında ihmal edilme veya akıl hastalığı ya da madde bağımlılığının pençesindeki ebeveynlerin yol açtığı travmalara da işaret ediyor.
Çocukluk çağı sıkıntıları biyolojik sistemlerimizi değiştirdiğini ve bu değişimin ömür boyu bizi etkilediğini belirten Harris’in TED konferansında veriği çarpıcı örnek OÇD’lerin metabolizmayı etkileme mekanizmalarını çok güzel özetliyor: “Bir ormanda yürüdüğünüzü ve bir ayı gördüğünüzü hayal edin. Acilen, hipotalamus’unuz hipofiz bezinize sinyal gönderir, o da böbreküstü bezinize sinyal göndererek şöyle der: ‘Stres hormonlarını sal! Adrenalin! Kortizol!’ ve kalbiniz hızla çarpmaya başlar, göz bebekleriniz büyür, hava yollarınız açılır ve artık ya ayı ile savaşmaya ya da ayıdan kaçmaya hazırsınızdır. Eğer bir ormandaysanız ve bir ayı varsa bu harika. Ancak ayı her gece eve gelirse ve bu sistem tekrar tekrar etkinleştiğinde problem ortaya çıkıyor. Uyumsal ya da hayat kurtarıcı olmaktan, uyumsuz olmaya veya sağlığa zarar verici olmaya kadar gidiyor. Çocuklar, bu tekrarlanan stres aktivasyonuna karşı özellikle hassastır, çünkü beyinleri ve bedenleri henüz gelişiyor. Yüksek dozda sıkıntı onların sadece beyin yapılarını ve fonksiyonlarını etkilemez, gelişen bağışıklık sistemlerini, gelişen hormonal sistemlerini ve hatta DNA’mızın okunma ve kopyalanma şeklini de etkiler.”
Zor bir çocukluk geçirmiş kişiler veya bu tip deneyimlere sahip milyonlarca çocuğu önemseyen herkes için, En Derin Kuyu yenilikçi yaklaşımı ve yerinde müdahaleleriyle, nesiller boyu sürebilecek hastalıkları önlemek için hayati derecede önemli olan umudu temsil ediyor.
- En Derin Kuyu şu sorulara yanıt veriyor:
- Olumsuz deneyimler ve travmalar fiziksel sağlığı nasıl etkiler?
- Hangi hastalıkların riskini yükseltirler?
- Stresin türleri nelerdir?
- Vücut, stresin ve olumsuz deneyimlerin etkisindeyken nasıl çalışır?
- Stresin vücuda zarar vermesinin önüne nasıl geçilir?
- Çocukluk travmalarının etkileri yetişkinlikte nasıl silinir?
- Travma yaşamış çocukların ebeveynlerine düşen görevler nelerdir?
- Olumsuz Çocukluk Deneyimi (OÇD) puanınız nedir?
Dr. Nadine Burke Harris hakkında
Dr. Nadine Burke Harris, çağımızın en ciddi, pahalıya mal olan ve yaygın görülen halk sağlığı krizlerinden çocukluk travmasına toplumumuzun tepki verme şeklini değiştirmeye kendini adamış ödüllü bir doktor, araştırmacı ve savunucudur. Savunmasız topluluklara hizmet etmek ve sağlık eşitsizliklerinin temel nedenleriyle mücadele etmek konularına odaklanmıştır. 1996’da Berkeley’de Bütünleştirici Biyoloji lisansının ardından UC Davis Tıp Okulu’nda eğitimine devam etmiş, 2002’de Harvard’da Halk Sağlığı üzerine doktorasını tamamlamıştır. 2002-2005 arasında Stanford’da ihtisasını tamamladıktan sonra, San Francisco’nun en az hizmet alan topluluklarından biri olan Bayview Hunters Point’te bir klinik kurmuştur. Şu anda Amerikan Pediatri Akademisi Ulusal Tarama Danışma Kurulu’nda hükümet irtibat görevlisi olarak görev yapmaktadır.
Çalışmaları Paul Tough’un How Children Succeed ve J.D. Vance’in Hillbilly Elegy gibi çoksatan kitaplarına konu olmuştur. Aynı zamanda NPR, CNN ve Fox News’te; USA Today ve New York Times’da da yer almıştır. Dr. Burke Harris’in TED konuşması, “Çocukluk Travması Yaşam Boyunca Sağlığı Nasıl Etkiler?” 6 milyondan fazla kez görüntülenmiştir.
Dr. Burke Harris, Amerikan Pediatri Akademisi tarafından verilen Arnold P. Gold Vakfı Hümanizm Ödülü ve Heinz İnsanlık Durumu Ödülü’nün sahibidir. San Francisco Business Times tarafından 2018’in “İş Dünyasında En Etkili Kadınlar”ından biri seçilmiştir.