Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından verilen “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” bu yılki sahiplerini buldu. Yayınevi Ödülü, geride bıraktığımız yılda 14 kitabı mahkeme kararıyla yasaklanan Avesta Yayınları’na verildi. Avesta Yayınları, Kürt tarihi ve edebiyatına yaptığı katkılarla dikkat çeken bir yayınevi olarak tanınıyor.
Avesta Yayınları’nın kurucularından Abdullah Keskin, ödülü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun elinden aldı. Törende konuşma yapan Keskin, ödülü geçtiğimiz 15 Ekim’de, Çanakkale’de Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğrayan 74 yaşındaki Ekrem Yaşlı’ya ithaf etti.
Geçtiğimiz aylarda Avesta Yayınları’ndan çıkan Kan, İnançlar ve Oy Pusulaları, Cesur Adamların Ülkesine Yolculuk, Tasavvur Mu Gerçek Mi? Mahabad Kürt Cumhuriyeti Büyük Güçlerin Politikasında Kürtler 1941-1947, Mağdur Diasporadan Sınır-Ötesi Vatandaşlığa Mı?, Ülkemde Bir Yabancı, Çaldıran Savaşı’nda Osmanlılar Safeviler ve Kürtler, Tanrı ve Şeyh Adi Kusursuzdur: Yezidi Tarihinden Kutsal Şiirler ve Dinsel Anlatılar, Kürdistan Bayrağının Altında ve Irak’ta Soykırım adlı kitapların mahkeme tarafından toplatılmasına karar verilmişti. Şırnak İdil’de KCK/ PKK suçlamasıyla evleri basılan Beylete A. ve Mehmet Emin A.’nın evlerinde adı geçen kitapların bulunması toplatılma kararına gerekçe olarak gösterilmişti.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin “Kitabevi Emek Ödülü”ne Ozan Sanatevi, “Yazar Ödülü”ne de Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan layık görüldü.