AraRenk Fanzin, toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde teori, yöntem, politika ve etik tartışmaları yürütmek ve aynı zamanda birçok farklı alandan edebi, teorik ya da deneyime dayalı birçok yazını “feminist bir gaye ve duruşla” bünyesinde biriktirme hedefiyle yayın hayatına başladı.
Çoklu disiplin ve perspektiflerin bir araya gelmesiyle oluşturulan bütün bakış açılarına açık olmayı kendine hedef koyan AraRenk Fanzin, bununla beraber, ötekileştirmeyi ve eşitsizliği dolaylı ya da dolaysız bir şekilde pekiştirecek cinsiyetçi, homofobik, transfobik, ırkçı, herhangi bir kişiyi ya da grubu hedef gösterici, nefret söylemi içeren hiçbir yazın ve perspektifi içinde barındırmamak konusunda hassas ve kararlı olacağını duyurdu.
ODTÜ ile ilişiği olan ve kendini feminist olarak tanımlayan bir grup tarafından kurulmuş olsa da değişime ve genişlemeye açık olduklarını vurgulayan AraRenk Fanzin, kendine söz söyleyecek bir alan arayan, trans veya cis kadınları da bu fanzin bünyesinde yazmaya davet ve teşvik ediyor. Trans kapsayıcılığa önem veridiklerini belirten AraRenk Fanzin ekibi, trans özgürlüğü mücadelesini feminist mücadelenin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor: “Trans kadınların maruz kaldığı mizojini, ayrımcılık ve ötekileştirmeyi patriyarkanın bir sonucu olarak görüyor ve trans-dışlayıcılık ve transfobi kendini feminist olarak tanımlayan çevreler de dahil olmak üzere nereden gelirse gelsin kabul etmiyoruz. Bu bağlamda, trans deneyimli kadınların fanzinin geliştirilmesine ve içerik üretilmesine yönelik sağlayacakları katkılara büyük bir önem atfediyoruz.”
AraRenk Fanzin, yayın politikasını ise şu sözlerle açıklıyor:
“Fanzinimiz, gelecek olan bütün yazı ve önerilerine açık olmakla beraber yazınlarda yukarıda belirtildiği üzere bu yazılarda herhangi bir biçimde ötekileştirmeyi ve eşitsizliği pekiştirecek, hedef gösterici, nefret söylemi içeren herhangi bir durumun tespit edilmesi koşulunda yazarla birebir iletişime geçilecektir. İletişime geçilmesi süreci AraRenk fanzin editörleri tarafından takip edilecek olup dışlayıcı söylem içeren/ pekiştiren yazında ya yazarla karsilikli tartisma sonunda bu sorunun giderilmesi ya da sorunun giderilemediği takdirde yayin politikamıza uygun olmamasından dolayi yaziya fanzinimizde yer vermemesi ile sonuçlanacaktır. Bunun dışındaki bütün koşullarda gönderilen yazılar minimum düzenleme yapılarak yazarın göndermiş olduğu/ talep ettiği şekli ile yayınlanacaktır.”
AraRenk Fanzin’i oluşturan ve oluşturacak sekmeler ise şu şekilde belirlenmiş:
Deneyim: Deneyim sekmesi en büyük hayallerle açılan sekmemizdir. Bu sekmenin amacı yazmak isteyen herkesten hayata dair feminist izlenimlerini, anılarını, paylaşmak istedikleri her şeyi anlatabilecekleri bir alan açmaktır. Bu sekmeden günlük tarzı yazılardan ifşalara, kişisel hayat çıkarımlarından şekillenen yazılardan gündelik olaylardan aklımıza gelmiş politika önerilerine kadar yer vardır. Bu sekme için gönderilen yazıları sıfır editör sürecinden geçirmek gibi bir politika benimsiyoruz. Dilbilgisi hataları dâhil değiştirilmeden yazarın gönderdiği/ istediği şekilde, yazarın kimliği yazarın talebine göre gösterilerek veya gizli tutularak gelen yazılar paylaşılacaktır.
Teori politika: Bu sekmemiz feminist teori üzerine düşünce yazıları, politika önerileri, gündelik veya geçmiş teori veya politikalara yönelik eleştirel yazılar, akademik bir gözle bizlerin gündelik hayatına dokunan meseleleri ele alacak yazılar için ayrılmıştır.
Emek: Kadın emeği hayatımızın her noktasında olan bir kavram olsa da bunun için ayrı bir sekme açmayı kritik gördük. Bu sekmede kapitalleşmiş emekten görünmeyen kadın emeğine kadar, kadının istihdam, ekonomi politikaları, ev içi politikalarındaki konumu gibi konular üzerine düşünce, eleştiri yazıları veya politika önerileri yer alabilir.
Ekoloji: Kadının doğa ve ekoloji ile aynı kefeye konulması genel geçer, özcü ve toplumsal kadınlık rollerini pekiştiren bir eğilim olmakla birlikte, devlet ve sermayenin yarattığı ekolojik yıkımdan ozgun ve katmerli etkilenen, kendi yasami icin, yasam alanlari ve ekosistemler ile uyumlu deneyim ve siyaset üreten kadınlar ekoloji mücadelesinden hem güçlenip hem de ekoloji mücadelesini gözle görülür çabaları ile toplumsal bir mücadele boyutuna taşımışlardır. Yalnızca ekoloji politikaları değil, ekolojik pratikleri de içerecek olan bu sekmemizde, kadın deneyimi gözünden ekoloji politikası , bu politika ve tutumlar üzerine düşünceler ve eleştiriler, ekolojik yaşam üzerine tavsiye ve pratikler de yer alacaktır.
Kültür sanat: Bu sekmemiz kültür ve sanat eserlerine feminist bir gözle yaklaşımımızı, feminist sanat üretimi ve eleştirisini artırmayı hedefleyerek açılmıştır. Bu sekme için film analizlerinden, kitap özetlerine, feminist sanat girişimlerimize, ürettiklerimize ve daha fazlasına alan açmayı hedefliyoruz. Kültür ve sanat yazınlarında eleştirel bakış açısını desteklemekle beraber, herhangi bir şiddet/ taciz/ tecavüz faili sanatçının eserinin, sanatçının hayatından bağımsız olarak ve bu gerçeği olumlayıcı bir dil kullanılarak yazılmasını desteklemediğimizi belirtmek isteriz.
Çeviri: Bu bölüme gönderilecek olan yazılar orijinal metne sadık kalınarak yapılan özgün çeviriler olmalıdır. Çeviri metni orijinal metinle beraber gönderilir. Çeviri sekmemiz her dilden çeviri kabul etme hayaliyle yola çıkmakla beraber şu an yalnızca İngilizce ve Fransızca dillerinden yapılan çevirileri kabul etmektedir. Yapılan veya yapılması planlanan çeviri yazılarında herhangi bir içerik kısıtlaması olmamakla beraber temel ilkemiz olan herhangi bir ayrımcı/ dışlayıcı/ ötekileştirici söylem içermeme ilkesi ile örtüşmesi kaidesi aranmaktadır. Bunun yanı sıra çevirisi yapılan yazarın ve yazının yayınlanmış olduğu platformların daha önce herhangi bir taciz/ şiddet/ mobbing vs. vakası ile ifşa edilmemiş olması gerekmektedir. Çevirmenlerimizden bu durumu kontrol etmelerini veya eğer bu konuda bilgileri yoksa belirtmelerini rica ediyoruz.
CİTÖB: CİTÖB (Cinsel Tacizi Önleme Birimi) yalnızca ODTÜ değil, Türkiye genelindeki çeşitli başka okullarda bulunan bir birimdir. İsimlendirmesi okuldan okula değişse de amacı üniversiteler içerisindeki cinsel şiddet ve taciz üzerine aktif çalışma yürütmek ve bu durumlara müdahale etmek olan birimlerdir. ODTÜ çevresinden başlatmış olduğumuz bu fanzinde CİTÖB sekmesini bulundurmayı bir görev biliriz. ODTÜ’den başlayarak üniversiteler içerisindeki CİTÖB faaliyetlerinden bahsedecek, bu CİTÖB’leri tanıtacak, kuruluş süreçlerindeki deneyimlerimiz ve mücadelelerimiz paylaşacak, şu anki işleyişlerine dair eleştiri ve politika önerileri sunacak yazıları bu sekmemizde toplamayı hedefliyoruz.