Değerli Mesele dostu,
Basılı yayın hayatına Aralık 2016 itibarıyla son veren Mesele Dergisi, 1 Ocak 2017’den bu yana mesele121.org adresinde yayınına devam ediyor.
Neden mesele121?
Çünkü 10 yıl boyunca kesintisiz her ay yayınlanan Mesele 120. sayısı ile matbaalara veda etti ve internet 121. sayımız oldu.
Mesele’de amacımız kitaplar üzerinden Türkiye’yi ve dünyayı tartışmak ama sadece kitapla sınırlamıyoruz tabii ki…
Öncelikle “Sözümüz” var. Söyleyecek bir şeyiniz yoksa yayıncılık yapmanın da anlamı kalmıyor…
Sizin sözünüz de bizim için çok değerli… Hakemli dergi olmasak da belli kriterlerimiz var. [email protected] adresine gönderdiğiniz tüm yazıları okuyoruz, değerlendiriyoruz.
Bu hafta sunduğum konserin bestecilerini çok az kişi tanıyor olabilir. Fikret Amirov (1922-1984) tanınmış bir çağdaş Azeri (SSCB vatandaşı) besteci. Azerbaycan Devlet Konservatuvarında yetişmiş, Azerbaycan ve Orta Doğu’nun halk gelenekleri üzerine kurulu eserler bestelemiş; birkaç yıl Azerbaycan Opera ve Bale Tiyatrosunu yönetmiş; 1960’larda Azerbaycan Besteciler Birliğinin başkanlığını ve hatta 1970’lerde Sovyet Besteciler Birliğinin başkanlığını yapmış bir sanatçı.
Amirov anılarında “Azerbaycan tarı beni besteci yaptı,” demiş. Malum, tar geleneksel olarak Azerbaycan’da üretilen ve müziğinde kullanılan uzun saplı, telli bir lavtadır.
“Azerbaycan müzik aletlerinin gözü tardır. Tar, sadece armonisi, tınısı, diyapazonu, kuvvetiyle bir enstrüman değil, sanki orkestranın yerini alıyor,” diye eklemiş Amirov.
Elmira Nazirova ise Bakü doğumlu, Yahudi, Azerbaycan (SSCB) ve İsrail vatandaşı. O da Azerbaycan Devlet Konservatuvarında eğitim görmüş ve ilerideki yıllarda profesörlüğünü yapmış bir kadın piyanist ve besteci. Büyük ün kazanmış az sayıda kadın besteciden biri o. Nazirova’nın üstadı olan Dmitri Shostakovich ile gerçek mi yoksa sadece entelektüel mi olduğu bir türlü anlaşılamayan büyük aşkından başka bir vesile ile bahsedeceğim. Şimdilik Fikret Amirov ile birlikte besteledikleri “Arap Temaları Üzerine Piyano Konçertosu” üzerinde duruyorum.
Hep aynı coğrafyalarda dolanarak bu defa güzel (hatta “seksi” diyor pek çok kişi!), Gürcü piyanist (ama yıllardır Paris’te yaşıyor ve Fransız vatandaşlığını da almış) Khatia Buniatishvili’ye getireceğim sözü. Konumuz olan konçertoyu Buniatishvili yorumluyor, tınılarına tamamen hakim olarak. Ne de olsa o coğrafya coşuyordur içinde!
Ve al sana bir Azeri sanatçı daha: Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası şefi, profesör, Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı Rauf Abdullayev. Mükemmel birliktelik var bu konserde. Onlara tek yabancı olan Abdullayev’ın yönettiği Monte Carlo Filarmoni Orkestrası. Ama onlar da harika uyum sağlamışlar. 2019’da kayda alınan bu konserde “Binbir Gece Masalları”nı dinliyor sanacaksınız kendinizi. Ardından Amirov’un farklı orkestra eserleriyle devam ediyor konser. Hepi topu yarım saat…
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.