Romantik Klasik besteciler arasında anılan Çek Antonin Dvořák, üç yıl süreyle üstlendiği New York Ulusal Müzik Konservatuvarı yöneticiliği sırasında, 1894-95 arasında bestelemiş Si minor Çello Konçertosunu. İlginç bir hikâyesi var bu bestenin.
Dvořák daha önce bir kez bir çello konçertosu bestelemeye kalkışmış, ama sonra, “Bu çello denen enstrüman hiçbir işe yaramaz!” deyip yarım bırakmış. Fakat işte yakın arkadaşı, kendisi gibi Çek olan zamanının çok ünlü çellocularından Hanuš Wihan’ın, “Bana bir konçerto bestele,” ısrarı karşısında oflaya puflaya günün birinde bu işe girişecek ve gün gelecek pek çok müzik eleştirmeni bu bestenin “Çello konçertolarının Everest’i” olarak nitelemesinde birleşecektir.
Gerçi genelde gelmiş geçmiş çello konçertoları arasında Elgar’ın Çello Konçertosunun hemen ardından ikinci sıraya yerleştirildiğini de belirtmeliyim. Hani şu sizlere birkaç hafta önce Jacqueline du Pré yorumuyla sunduğum çello konçertosu. Öte yandan bestecinin dostu Johannes Brahms’ın konçertoyu ilk dinleyişi ardından, “Çello için böylesine bir konçerto bestelenebileceğini bilseydim ben de denerdim!” sözlerini sarfettiği de bilinir.
Dvořák konçertoyu Hanuš Wihan için bestelemiş ama bazı aksilikler nedeniyle konçertoyu 1896’da Londra Filarmoni Orkestrası eşliğinde (hem de orkestrayı bizzat Dvořák yönetirken) dünyada ilk kez icra eden İngiliz çellocu Leo Stern olmuş ve bununla tarihe geçmiş.
Çalmak için yüksek düzeyde teknik yetenek gerektiren bu konçertoyu, Pablo Casals, Pierre Fournier, Gregor Piatigorsky, Jacqueline du Pré, Bernard Greenhouse, Leonard Rose, Mstislav Rostropovich, Gauthier Capuçon, Mischa Maisky, Yo-Yo Ma ve Johannes Moser gibi dünyanın pek çok ünlü çellocusu zaman içinde yorumlamış.
Benim size bugün sunacağım uzun yıllar öncesine dayanan yorumda artık dünyayı terketmiş iki usta var. Akustiğinin mükemmelliği nedeniyle albüm kayıtlarında kullanılan, Londra’nın Southwark semtindeki terkedilmiş bir kilisede yer alan Henry Wood Salonunda Londra Filarmoni Orkestrasını yöneten İtalyan Carlo Maria Giulini ve çellosuyla Rus Mstislav Rostropovich.
Buyurun Dvořák’ın Si minor Çello Konçertosunun en harika sunumlarından birine:
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.
View all posts