Bugünkü konumuz, klasik müzik tarihinin gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olan Alman Ludwig van Beethoven’in yapısı da garip, hikâyesi de garip, ama yine de çok bilinen bir bestesi.
Beethoven yeni yeni tanınmaya başladığı dönemde, 1803 yılında Viyana’da tanıştığı ve dostluk geliştirdiği zamanın ünlü keman virtüözlerinden İngiliz George Bridgetower için (adam aslında bir mulatto -annesi Polonyalı, babası Batı Hint Adalarından bir zenci) piyano eşliğinde çalınacak bir keman sonatı besteler. Üç bölümlük, ama yorumcuların ifadesiyle “Bölümleri birbirinden dengesiz ve simetriden yoksun” bir eserdir bu. Böyle derler de gerek viyolonistten gerek piyanistten bir konçerto çalarcasına ustalık bekler eser. Sizler de izlerken zaten buna tanık olacaksınız değerli okuyucularım. Birinci bölüm muhteşemdir, keman için bestelenmiş en görkemli eserlerden biridir. İkinci bölümde düşüş izlenir, aceleye getirilmiştir besbelli. Üçüncü bölümü ise Beethoven zaten başka bir eser içn bestelenmişken alıp buraya yapıştırmıştır. İşte size dengesizlik, simetri eksiliği!
24 Mayıs 1803 günü Viyana’nın hemen dışındaki Augarten’de eserin ilk kez seyirciye sunumunda Bridgetower’a piyanoda bizzat Beethoven eşlik etmektedir. Ucu ucuna yetişmiştir beste, hiç prova imkânı olmamıştır. Yine de büyük başarıyla sonuçlanır konser, dakikalarca alkış alır. Besteci eseri Bridgetower’e ithaf eder, üzerine “Çılgın bir mulatto için sonat” yazar.
Dostlukları ilerlemektedir bu ikilinin. Derken günlerden bir gün kafaları çekerken, Beethoven, bir tanışı kadın hakkında Bridgetower’ın aşağılayıcı laflarını hazmedemeyecek, dostluk bozulacak ve besteci ithafını geri çekip bu defa eseri çok beğendiği Paris Konservatuvarı üyelerinden R. Kreuzer’e ithaf edecektir. Gel gelelim Kreuzer eseri “anlaşılmaz!” bulacak, nefret edecek, hiçbir zaman da çalmayacaktır.
Yukarıda belirttiğim gibi eseri iki virtüözün çalması gerekir. Benim sizlere sunacağım Verbier Festivalindeki konserde de benim hayranlık duyduğum iki virtüöz döktürüyor; piyanoda Çinli Yuja Wang, kemanda Amerikalı Joshua Bell.
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.
View all posts