4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, 31 Ağustos’ta Jens Peter Maintz ve Wolfgang Emanuel Schmidt’ten oluşan Cello Duello konseri ile başlıyor. Birçoğu ilk kez Türkiye’ye gelecek olan yıldızlara ve oda müziği topluluklarına ev sahipliği yapacak olan festival, aynı zamanda masterclass’lar, söyleşiler ve çocuklar için etkinliklerle zengin bir program sunuyor.
Viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil’in kurucusu ve genel sanat yönetmeni olduğu festival, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nun yanı sıra Baruthane, Bulgur Palas ve Metrohan’da gerçekleşecek.
Özellikle genç dinleyici ve müzisyenlerin uluslararası sanatçılarla bir araya gelmesine önem veren festival, bu amaçla programında konserlerin yanı sıra uluslararası masterclass’lara ve konuk sanatçıları daha yakından tanımaya olanak sağlayan söyleşilere de yer veriyor. 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapsamındaki ücretsiz konser, söyleşi ve atölyelerin biletleri 28 Ağustos’tan itibaren İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebiliyor.
4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin içeriği bu yıl farklı müzik türleriyle ve enstrümanlarla genişlerken daha kapsayıcı bir program oluşturulmuş. 31 Ağustos Cumartesi akşamı açılış konserinde efsanevi çellistler Jens Peter Maintz ve Wolfgang Emanuel Schmidt’ten oluşan Cello Duello’yu ilk kez Türkiye’de ağırlayacak olan festival aynı zamanda Villa Musica; Vincent Mussat, Joë Christophe ve Nil Kocamangil; Baltık Gitar Dörtlüsü; SONICO; Tambuco Percussion Ensemble ile Ludmil Angelov ve Anadolu Nefesli Beşlisi’nin konserlerine ev sahipliği yapacak. Festivalin kapanış konserinde ise 18 Eylül Çarşamba akşamı günümüzün en ünlü yaylı dörtlülerinden Quatuor Ebène sahne alıyor.
Dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarının sevdikleri müzikleri öğrenmek ve onlarla bu müzikler üzerine sohbet etmek amacıyla Feyzi Erçin’in moderatörlüğünde düzenlenen OFF-THE-RECORD söyleşilerinin bu yılki konukları, Villa Musica; Joë Christophe ve Vincent Mussat; Tambuco Percussion Ensemble ile Anadolu Nefesli Beşlisi ve Ludmil Angelov olacak. Prof. Jens Peter Maintz, Prof. Joë Christophe ve Prof. Rick Stotijn ise “İlham Veren Buluşmalar” adlı söyleşi serisindeki isimler.
Festival kapsamında çocuklar için iki farklı atölye çalışması var: Meksika’dan Gelen Ritim: Tambuco ile Çocuklar için Beden Perküsyonu Atölyesi’nde Meksika kökenli ve dört kez GRAMMY ödülüne aday gösterilen ünlü perküsyon grubu Tambuco Percussion Ensemble’ın üyeleri, 15 Eylül’de çocuklarla bir beden perküsyonu ve ritim çalışmaları gerçekleştirecek. Türkiye’nin en önemli oda müziği topluluklarından Anadolu Nefesli Beşlisi ise 16 Eylül’de Enstrümanları Tanıyalım – Tahta Nefesli Çalgılar başlıklı atölyede flüt, obua, klarnet, fagot ve kornonun büyülü ses dünyasını paylaşıp enstrümanların tarihi ve gelişimlerini kısa örnekler seslendirerek sunacak.
MASTERCLASS PROGRAMLARI
İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin, klasik müzik öğrencilerini, çoğu Türkiye’de ilk kez eğitim verecek olan usta isimlerle buluşturan masterclass programları bu yıl üç enstrüman odağında gerçekleşecek. Efsanevi çellist Prof. Jens Peter Maintz’ın viyolonsel; Fransız klarnet sanatçısı Prof. Joë Christophe’un klarnet; günümüzün en önemli kontrbas sanatçılarından ve eğitmenlerinden biri olarak kabul gören Prof. Rick Stotijn’in ise kontrbas masterclass’ı düzenleyeceği program, yarının yıldızlarını sanatseverlerle buluşturacak masterclass kapanış konserleriyle sona erecek. Bu yıl onlarca farklı ülkeden yüzlerce kişinin başvurduğu masterclass programları, benzerlerinden farklı olarak hem başvurunun hem de katılımın ücretsiz olmasıyla da dikkat çekiyor.
PROGRAM
FESTİVAL KONSERLERİ
31 Ağustos Cumartesi 20.00 Açılış Konseri: Cello Duello / CRR
3 Eylül Salı 20.00 Villa Musica İstanbul’da / Baruthane
6 Eylül Cuma 20.00 Christophe & Kocamangil & Mussat / CRR
9 Eylül Pazartesi 20.00 Baltık Gitar Dörtlüsü / Baruthane
11 Eylül Çarşamba 20.00 SONICO Ensemble / CRR
14 Eylül Cumartesi 20.00 Tambuco Percussion Ensemble / CRR
17 Eylül Salı 20.00 Anadolu Nefesli Beşlisi & Ludmil Angelov / CRR
18 Eylül Çarşamba 20.00 Kapanış Konseri: Quatuor Ébène / CRR
OFF THE RECORD SÖYLEŞİLERİ
Moderatör: Feyzi Erçin
2 Eylül Pazartesi 19.30 Villa Musica Trio Söyleşisi / Metrohan
5 Eylül Perşembe 19.30 Joë Christophe & Vincent Mussat Söyleşisi/ Metrohan
13 Eylül Cuma 19.30 Tambuco Percussion Ensemble Söyleşisi / Metrohan
15 Eylül Pazar 19.30 Anadolu Nefesli Beşlisi & Ludmil Angelov Söyleşisi /
Metrohan
İLHAM VEREN BULUŞMALAR SÖYLEŞİ SERİSİ
28 Ağustos Çarşamba 15.30 Prof. Jens Peter Maintz / CRR
7 Eylül Cumartesi 17.30 Prof. Joë Christophe / CRR
12 Eylül Perşembe 17.30 Prof. Rick Stotijn / CRR
ÇOCUK ATÖLYELERİ
15 Eylül Pazar 12.00 Tambuco ile Beden Perküsyonu Atölyesi / Bulgur Palas
16 Eylül Pazartesi 17.30 Enstrümanları Tanıyalım: Anadolu Nefesli Beşlisi ile
Tahta Nefesli Çalgılar / CRR Konser Salonu Fuayesi
MASTERCLASS PROGRAMLARI
28 Ağustos – 1 Eylül Viyolonsel Masterclass’ı: Prof. Jens Peter Maintz / CRR
1 Eylül Pazar 11.30 Viyolonsel Masterclass’ı Kapanış Konseri / CRR
5 – 8 Eylül Klarnet Masterclass’ı: Prof. Joë Christophe / CRR
8 Eylül Pazar 19.00 Klarnet Masterclass’ı Kapanış Konseri / CRR
12 – 15 Eylül Kontrbas Masterclass’ı: Prof. Rick Stotijn / CRR
15 Eylül Pazar 15.00 Kontrbas Masterclass’ı Kapanış Konseri / CRR