Bu haftaki konserimiz, “Şiirsel dehası kendi neslinde eşi benzeri bulunmayan profesyonel tekniği üzerine kurulmuş” sözleriyle yüceltilen, yaşadığı Romantik Dönemin başı çeken besteci ve virtüöz piyanisti Frédéric Chopin’in (1810-1849) bestesi. Kısacık hayatının ilk 20 yılını ülkesi Polonya’nın başkenti Varşova’da, gerisini ise göçtüğü Paris’te yaşamış.
Napolyon’un alt üst ettiği Avrupa’yı 1815’te yeniden şekillendiren “Viyana Kongresi” kararlarıyla parçalanan Polonya topraklarının bir kısmı “Kongre Polonyası” adıyla Rus İmparatorluğuna bağlı yarı-muhtar bir devlet haline getirilmişti. Chopin’in müzik eğitimini gördüğü Varşova bu ülkenin başkentiydi. İşte 1830’da genç subayların Ruslara karşı ayaklanmasının (ki büyük başarısızlıkla sonuçlanacaktır!) hemen öncesinde, Chopin’in ülkesini terk etmeden ve henüz 20 yaşındayken bestelediği 1 no.lu Piyano Konçertosu, ilk kez Varşova’daki Ulusal Tiyatro salonunda 12 Ekim 1830’da sunulduğunda, kendisi solist olarak piyanonun başındaydı. “Ağzına kadar dolu salondaki alkış gök gütültülü fırtına gibiydi!” demiş bir yorumcu. Yedi hafta sonra Paris’te Pleyel Salonunda yine kendisi piyanist olarak sunulduğunda da öyleydi.
Chopin’in hayran olduğu Alman besteci ve piyanist Friedrich Kalkbrenner’e ithaf ettiği konçerto, genellikle tüm eserlerinde izlendiği gibi piyanoyu öne çıkaran bir yapıdadır. Bu nedenle orkestra düzenlemesi özellikle oldukça basit fakat tam tersine armoni son derece karmaşıktır.
Allegro-Maestoso, Romanze–Larghetto ve Rondo–Vivace olarak üç bölümden oluşan, 40 dakikalık konçertoyu bugün size benim hayranlık duyduğum piyanistlerden biri, Rus doğumlu, ama altı yaşından beri Almanya’da yaşayan ve müzik eğitimini bu ülkede görmüş olan Olga Scheps’in yorumuyla sunuyorum. Sanatçının dünya çapında aldığı ödüllerin listesi çok uzun. Özellikle Romantik Dönem eserlerini insanı ağlatacak kadar “kristal netliği ve parlaklığında” sunduğu söylenen Olga Scheps’in Tonhalle Düsseldorf’taki konserinde kendisine Polonyalı Agnieszka Duczmal’in yönettiği Polonya Radyosu Oda Orkestrası eşlik ediyor.
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.
View all posts