Yirminci yüzyılın ilk yarısında, Japon İmparatorluğunun Büyük Doğu Asya politikalarını uyguladığı dönemde bir grup Japon felsefeci Kyoto İmparatorluk Üniversitesi çevresinde fenomenoloji, din, etik, varoluşçuluk gibi alanlarda müstesna bir tartışma ortamı yaratarak birbirinden ilginç eserler verdi.
Batının krizinden bahseden Nietzsche, Bergson, Heidegger gibi Batılı filozoflara atıfla “Batı modernitesinin üstesinden gelmek” dâhil, pek çok tez geliştiren bu hareket, yürüttüğü tartışmaları giderek derinleştirip çeşitlendirdi.
Batıdaki varoluşçu felsefeye ve nihilizm sorununa özellikle Mahāyāna Budizminin entelektüel ve manevi öğretilerinden beslenerek cevaplar geliştiren Kyoto Okulu filozofları “benliğinden arınmak”, “kendini terk etmek”, “hiçlik felsefesi” ve “mutlak hiççilik” gibi yeni yaklaşımlar getirdiler…
Konunun önde gelen uzmanlarından Bret W. Davis’in kaleminden çıkan Kyoto Okulu Felsefesi, dört soruya odaklanıyor:
- Kyoto Okulu nasıl tanımlanmalıdır?
- Temel felsefi kavramı olan “mutlak hiçlik”le kastedilen nedir ve Kyoto Okulu filozofları ilhamını Doğudan alan bu fikri Batı düşüncesiyle diyalog ve tartışmalar içinde nasıl geliştirmiştir?
- Politik eserlerinin esası ve onları çevreleyen tartışmaların temeli nelerdir?
- Kültürlerarası düşünme veya “dünya felsefesi” açısından Kyoto Okulunun mirası nedir?
Avrupa-merkezci felsefe okumalarının ezberlerini bozan ve Japon entelektüel tarihine yakından bakma merakı uyandıran bu zihin açıcı incelemeyi Türkçeye Hasan Aksakal‘ın kazandırdığını ayrıca vurgulamakta fayda var.
BRET W. DAVIS
Bret W. Davis, Maryland Loyola Üniversitesinde modern Alman felsefesi ve Uzakdoğu felsefesi profesörüdür. Felsefe doktorasını 2001’de Vanderbilt Üniversitesinden almıştır. 13 yıldan fazla bir süre geçirdiği Japonya’da Otani Üniversitesinde Budist düşünce ve Kyoto Üniversitesinde Japon felsefesi eğitimi almıştır. Ayrıca Kyoto’daki başlıca Rinzai Zen manastırlarından Shōkokuji’da resmen öğretmen (sensei) olarak kabul edilmiştir. Profesör Davis, Harvard Üniversitesi, Boston Koleji, Tokyo Üniversitesi, Kyoto Üniversitesi, Doğu Çin Normal Üniversitesi, Münih Üniversitesi, Freiburg Üniversitesi, Londra Kraliyet Felsefe Enstitüsü gibi seçkin kurumlarda ders vermek üzere davet edilmiş; eserleri Çince, Japonca, Almanca, Portekizce, Farsça, Sırpça gibi dillere çevrilmiştir. Yayınlanmış yüzden fazla makalesi ve kitap bölümü bulunan Profesör Davis, Heidegger and the Will: On the Way to Gelassenheit (Northwestern University Press, 2007) ve Zen Pathways: An Introduction to the Philosophy and Practice of Zen Buddhism (Oxford University Press, 2022) kitaplarının yazarıdır. Davis ayrıca Japanese and Continental Philosophy: Conversations with the Kyoto School (Indiana University Press, 2011), Martin Heidegger: Key Concepts (Acumen Publishing, 2010; Routledge, 2014) ve The Oxford Handbook of Japanese Philosophy (Oxford University Press, 2020) gibi pek çok kitabın derleyici editörlüğünü yapmıştır.