Birçok kitaba, dergiye ve gazeteye katkı veren edebiyat emekçisi Celal Karaca, Attilâ İlhan’dan Vedat Türkali’ye, Rasih Nuri İleri’den Vüs’at O. Bener’e pek çok isimle yaptığı söyleşileri “Aramızda Kalmasın’da bir araya getirdi. Karaca söyleşilerde hayata, aydın olmanın sorumluluğuna, sanatın ticarileşmesine dair büyük bir tabloyu farklı fırçalarla resmediyor.
Uzun yıllar edebiyat dergileri için söyleşiler yaparak, yazılar yazarak, on yıla yakın zamandır da Bafra’da çıkardığı Edebiyat Nöbeti dergisi ile Anadolu’daki edebiyat damarını besleyerek Türkiye’nin kültür sanat ortamına katkı sunan Celal Karaca, Aramızda Kalmasın’da okuru kültür ve sanat dünyasının dev isimleriyle buluşturuyor.
Karaca, Aramızda Kalmasın’ın sunuş yazısında hem kendini hem de kitapta yer alan 44 röportajın yapılma ve yazılma sürecini anlatıyor:
“Bugüne kadar 8 ortak kitaba yazılarımla katkı verdim. Aramızda Kalmasın yayımlanan ilk kitabım. Kitapta yer alan röportajların büyük bölümü 2000-2010 yılları arasında yapıldı. Dosya, bilgisayarımda yayıncısını beklerken bu güzel insanlardan 15’i aramızdan ayrıldı.
1997’de Samsun’dan İstanbul’a taşındım. “Taşı toprağı altın” bu kente gelirken Samsun/Havza’da Tersakan gazetesini çıkaran Oğuzhan Öztürkmen dostum, “İstanbul’da röportaj yapma şansın olacak. Özellikle Samsunlu kültür sanat insanlarıyla yaptığın röportajlarını gazetemize bekliyoruz” demişti. Bu nedenle kitapta yer alan 44 röportajdan 25’ini Samsunlu kültür sanat insanlarıyla yaptığım röportajlar oluşturdu. Konuştuğumuz gibi röportajların büyük kısmı Tersakan gazetesinde yayımlandı. Yine aynı dönemde başta İstanbul’daki dergiler olmak üzere değişik illerdeki dergilerde de yayımlandı.
Aramızda Kalmasın’da Türk edebiyatının, tiyatrosunun, resminin ve karikatürünün çok önemli isimleriyle yaptığım röportajlara yer verdim. Yaptığım görüşmelerin büyük çoğunluğu yüz yüze yapılmış röportajlardır. Söyleşi için randevu aldığımda en az bir hafta çalışıyordum. Röportaj yapacağım kişiyle ilgili gazete ve dergilerde çıkan yazı ve röportajları okuyup not alıyordum. Hakkında yazı ve söyleşi bulamadığım (henüz Google bu kadar yaygın kullanımda değildi) ilgili kişinin arşivinden yararlanıyordum. Röportaj sorularımı bu titiz çalışmalardan sonra hazırlıyordum.”
Kitapta yer alan söyleşiler:
Attilâ İlhan, Vedat Türkali, Vedat Günyol, Vüs’at O. Bener, Rasih Nuri İleri, Ahmet Özer, Hasan Kıyafet, Turgut Çeviker, Mahmut Makal, Zerrin Koç, Altan Erkekli, Tuncer Cücenoğlu, Semih Poroy , Bedri Koraman, Behiç Ak, Zeynep Aliye, Semrin Şahin, Erdoğan Alkan, Emin Nedret İşli, Ozan Telli, Kadir İncesu, Turhan Feyzioğlu, Mustafa Işık, Osman Bozkurt, Salih Aydemir, İhsan Işık, Oktay Güzeloğlu, Akın Ersöz, Hatice T. Doğanay, Meryem Gülbudak, Cemalettin Kavaklıgil, Turhan Gürkan, Ahmet Yıldız, İsmet Lokman, Kadir Doğruer, Mustafa Bilgin, Kürşat Coşgun, Yaşar Yeniceli, Orhan Taylan, Ferdi Akarnur, Hikmet Karagöz, Yekta Keçeli, Sırrı Gültekin, Aziz Sivaslıoğlu.
CELAL KARACA
1 Ekim 1964 yılında Bafra’nın Akalan köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu ise Bafra Cumhuriyet Ortaokulu’nda okudu. 1986’da Bafra Lisesi’nden mezun oldu.
Temmuz 1986’da çalışma hayatına başladı. Özel sektörde farklı iş kollarında çalıştıktan sonra 2006 yılında emekli oldu. 20 yıl kadar İstanbul’da yaşadı. Emekli olduktan sonra 9 yıl ticaretle uğraştı.
1992’den 2000’li yıllara kadar Bafra’da önemli sosyal ve kültürel çalışmalar yapan Bafra Kültür ve Sanat Etkinlikleri Derneği’nin (BASED) kurucu saymanlığını, bir dönem de başkanlığını yaptı.
Edebiyata şiirle başladı. İlk şiiri 1983 yılında “Gazete Samsun” adlı yerel gazetede yayımlandı. Nâzım Hikmet, Can Yücel, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi şairlerin yapıtlarını okuyunca kendi yazdıklarının şiir değil, olsa olsa ancak birer arabesk şarkı sözü olabileceğine karar verdi.
Yazı ve röportajları Kuzeysu, Tını, Damar, İkiztepe, Öğretmen Dünyası, İnsancıl, Kitap Rehberi, Yaba Edebiyat, Berfin Bahar, Ada, Kıyı, Kuzeyde Tütün (Memleket Mektubu), Akköy, Lül, Evrensel Kültür, Bilim-Sanat, Ünlem, Agora, Şahsiyet, Altı Yedi, Ekinsanat, Edebiyat Nöbeti, Sarmal Çevrim, Ihlamur, Mersin Sanat Edebiyat, Mavi Yeşil, Şehir, Maraşantiya, Yeni Gelen, Delikli Çınar, Kitap Defteri, Cumhuriyet Kitap Eki, BirGün Kitap Eki gibi dergilerle; Tersakan, Barış, Evrensel, Birgün, Öteki İstanbul gibi gazetelerde yayımladı.
Temmuz 2015’ten bugüne arkadaşlarıyla birlikte Bafra’da Edebiyat Nöbeti dergisini çıkarmaktadır. “Oğlum Hasan Onur’dan sonra benden bu dünyaya kalacak mirasım” dediği bu derginin ilk sayısından beri sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü olarak görev yapmaktadır.
Edebiyat Nöbeti dergisi “2020 Nedret Gürcan Edebiyat,” Pusula Sahaf/Kitabevi “2020 Emek ve İnat,” Eskişehir Sanat Derneği 2021 “Yılın Dergisi” ödüllerini aldı.
Ayrıca Maraşantiya Şiir dergisinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Samsun Temsilciliği görevlerini sürdürmektedir.
TYS’nin yanı sıra Samsun Bilim ve Sanat Derneği ve Atakum Kuzey Kültür Sanat ve Araştırma Evi Derneği üyesidir.