Oktay Duman’ın, 1960’ların başlarından itibaren örgütlü sosyalist mücadelenin hem neferlerinden hem önderlerinden olan Savaş Al ile yaptığı söyleşilerden oluşan Bizim de Günümüz Gelecek – Savaş Al Kitabı, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı.
2021 yılında hayatını kaybeden, Türkiye sosyalist hareketinin emektarlarından Savaş Al’ın mücadelesini birinci ağızdan okurlara ulaştıran kitap, ülkenin yakın tarihine de ışık tutuyor. Yakın Tarih Dizisi’nden çıkan Bizim de Günümüz Gelecek – Savaş Al Kitabı’nda Oktay Duman, bu topraklarda sosyalist mücadelenin karşılaştığı zorlukları ve ödediği bedelleri de bir kez daha gözler önüne seriyor.
Oktay Duman, Manisa Gölmarmara’da 1960’lı yılların başında sosyalizmle tanışan, ömrünün 60 yılını sosyalist mücadeleye adamış, Ege’de TİP’in sembollerinden, birçok devrimci ve sosyalist çevrenin adını saygıyla andığı Savaş Al’ın yaşamını anlatıyor. Duman, 1960’lı yılların başından itibaren köy köy, kasaba kasaba sosyalist mücadelenin hangi çileli yollardan geçerek bugünlere geldiğini çarpıcı bir yaşamöyküsüyle okuyucuya aktarıyor. Bu yolculukta ona, 1960’lı yılların başından öldüğü güne kadar inatçı ve inançlı bir Marksist olarak yaşamış, heyecanını ve idealizmini hiçbir zaman yitirmemiş bir komünist olan Savaş Al eşlik ediyor. Bu çalışmasıyla Savaş Al’ı yakından tanımak, onun uzunyıllara dayanan mücadele deneyiminden damıttığı sonuçlardan yararlanmak isteyenlere verimli bir kaynak sunuyor. Okuyucu, Savaş Al’ın mücadele hayatını kendi ağzından soluksuz dinlerken, bu topraklarda sosyalist mücadelenin hangi zorluklar ve bedellerle bugünlere geldiğine bir kez daha tanıklık ediyor.
Savaş Al’ın mücadele hayatı bizlere; yaratıcılıktan uzak, bilimsel ve eleştirel olmayan bir aklın, Marksist bir eğitimle taçlanmamış bilginin, coşkudan yoksun, militanlıktan uzak, kendini günün değişen koşullarına göre uyarlayamamış bir devrimciliğin, ısrarlı olmaktan yoksun bir örgütçülüğün, sürekliliği sağlanamamış hiçbir politik kitle çalışmasının ödenen bedellere rağmen bu topraklarda neden başarılı olamayacağını bir kez daha gösteriyor. Savaş Al, kitap boyunca aldığı bütün yenilgilere rağmen sosyalizm kavgasının sürdüğünü dile getirirken “Bizim de Günümüz Gelecek” diyerek uzaklardan bizlere seslenmeye devam ediyor.
OKTAY DUMAN
5 Mart 1970’te Ankara’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Ankara’da bitirdi. 1988-89 döneminde girdiği Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 1992 yılında politik nedenlerden dolayı ayrılmak zorunda kaldı. İki dönem Ziraat Fakültesi Öğrenci Derneği Başkanlığı yaptı. 1993 yılında hakkında açılan bir davadan dolayı 5 yıl hapis cezası aldı. 1996 yılında Almanya’ya iltica etti. Yurtdışında bulunduğu sürede sosyal yardım almadığı zamanlarda yaşamını temizlik işçiliği, müzisyenlik, garsonluk yaparak ve inşaat sektöründe iskeleci olarak çalışarak sürdürdü. Göçmenlerin sorunlarıyla yakından ilgilendi. Farklı kurumlarda yöneticiliğin yanı sıra, yurtdışında çıkan değişik dergi ve gazetelerde serbest gazeteci olarak çalıştı. Türkiye Almanya İnsan Hakları Derneği’nde (TÜDAY) gönüllü bir aktivist olarak görev aldı. 2013 yılında Türkiye’ye yerleşen Oktay Duman, sözlü tarih çalışmaları yapmakta, yakın siyasal tarihimizle ilgili biyografiler üzerine çalışmakta, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde okumaktadır.