“İstanbul Bir Masaldı”, “En Güzel Aşk Hikayemiz”, “Bir Şehre Gidememek”, “Lunapark Kapandı” gibi kitapların usta yazarı Mario Levi hayatını kaybetti.
Yazar, iletişim eğitmeni Mario Levi, 66 yaşında hayatını kaybetti. Levi’nin ölümünü Buart Sanat Atölyesi sosyal medya hesabından, “Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi’yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız. Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz.” ifadeleriyle duyurdu.
Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, “İstanbul’u, Eski İstanbul özlemiyle, azınlıklarının dünyalarıyla, şiirsel bir dille romanlarına, öykülerine konu edinen bir İstanbul beyefendisini, yazar, gazeteci, radyocu Mario Levi’yi yitirmenin üzüntüsü içindeyiz. Yazdıklarının edebiyatımız içinde değerini yitirmeden yaşayacağına olan inancımızla ailesine, dostlarına, edebiyat dünyasına başsağlığı dileriz” denildi.
“İstanbul Bir Masaldı”, “En Güzel Aşk Hikayemiz”, “Bir Şehre Gidememek”, “Lunapark Kapandı” ve “Size Pandispanya Yaptım” adlı kitapların da aralarında bulunduğu birçok esere imza atan yazar Levi, 3 yıl önce Anadolu Ajansına verdiği röportajda, “İstanbul her zaman benim için bir ilham kaynağı oldu. Kötüsüyle de ilham kaynağı oldu. İstanbul aslında neresinden bakarsanız bakın yaşanması kolay olmayan, hatta yaşanması zor bir şehir. Tarihin bıraktığı izler yüzünden de öyle, bugün açısından da öyle” ifadelerini kullanmıştı.
MARİO LEVİ
Yazar ve iletişim eğitmeni Mario Levi’nin çocukluğu Şişli, Feriköy, Kadıköy gibi azınlık nüfusunun yoğun olduğu semtlerinde geçti. Saint Michel Lisesi (1975), İstanbul Üniversitesi’nde Fransız ve Roman Filolojisi (1980) okudu. İstanbul’da yayımlanan Musevi gazetesi “Şalom”un kültür-sanat sayfasını yönetti (1984). TRT’de ve Açık Radyoda dört yıl boyunca dünya müzikleri üzerine yaklaşık iki yüz program yaptı. “Hokka” dergisinin yayın kurulunda görev aldı. Reklâm şirketlerinde reklam yazarı ve pazarlama kültürü düşünürü olarak çalıştı. “Mediacat” pazarlama iletişimi dergisinde (2003) köşe yazarlığı yaptı. Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi İşletme Yüksek Lisansı Programında reklâm ve tüketici davranışları alanında öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Üniversiteyi bitirene kadar, birçok insan gibi o da zamanın akışında bir yerlerde yitirdiği ve tamamlayamadığı günlükler tuttu. İlk öyküsünü 1975 yılında yazdı. 1984 yılından itibaren “Şalom”, “Cumhuriyet” ve “Argos” gazeteleri ile “Cumhuriyet Dergi”, “Stüdyo İmge”, “Hürriyet Gösteri”, “Milliyet Sanat”, gibi yayın organlarında müzik ağırlıklı yazılar yazdı. Öyküleri 1990 yılından sonra daha başka dergilerde de yer aldı. 1991 yılında ikinci kitabı “Madam Floridis Dönmeyebilir” yayımlandı. 1992 yılında daha çok bir “anlatı” olarak görmeyi yeğlediği “En Güzel Aşk Hikâyemiz”i yazdı. 1993’te yazmaya başladığı “Bir Zamanlar İstanbul” adlı kitabını ancak 2001 yılında yayımladı. Bu süre içinde gazetecilik dahil, çeşitli işlerde çalıştı, geziler yaptı. “Lunapark Kapandı” adlı kitabı 2005 yılında yayımlandı.
Eserlerinde daha çok İstanbul’daki azınlıkların sorunlarını anlattı. “İstanbul Bir Masaldı” romanıyla kendi bireysel tarihini yeniden inşa ettiğini belirten Levi, İstanbul’da yaşamış, kültürel, etnik, dini bir azınlık coğrafyasını ‘masal olmayan’ İstanbul’u anlatmayı amaçladı. Bu amacını; “İstanbul benim için bir masal değil. Ama romandaki o insanlar İstanbul’u zaman zaman bir masal olarak gördüler. Kendilerinden kopan, kendilerinden koparılan hayatları anımsadıklarından, belki bir zamanlar yaşamış oldukları İstanbul’u bir masal olarak gördüler. Bendeki İstanbul, hem onların masallarıyla, hem de bendeki gerçeğiyle yaşıyor. Ben bir masal İstanbul’unu anlatmak istemiyorum, ben gerçek bir İstanbul anlatmak istiyorum. Bugün yaşadığım, bende eksileri-artıları, yanlışları-doğruları, olumlu-olumsuz yanlarıyla yaşayan İstanbul’u anlatıyorum. Bana uzaklıkları ve yakınlıklarıyla olan İstanbul’u…” sözleriyle dile getirdi.
“Bir Şehre Gidememek” adlı kitabıyla 1990 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, “İstanbul Bir Masaldı” adlı kitabıyla 2000 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü’nü aldı.
ESERLERİ:
MONOGRAFİ: Bir Yalnız Adam (Jacgues Brel’in hayatı, 1986), İçimdeki İstanbul Fotoğrafları (2010).
ÖYKÜ: Bir Şehre Gidememek (1990), Madam Floridis Dönmeyebilir (1990).
ROMAN: En Güzel Aşk Hikâyemiz (1992), İstanbul Bir Masaldı (1999), Lunapark Kapandı (2005), Karanlık Çökerken Neredeydiniz? (2009).
DENEME: Bir Yaz Yağmuruydu (2005).