Sputnik Türkiye’de başlayan grev, Sputnik Türkiye ofisinin bulunduğu Süzer Plazanın önünde 165. gününde devam ediyor. Grevde olan gazetecilerden Ali Isıyel ve Arda Acaröz, 165’inci gününde olan direnişi PİRHA’ya anlattı.
“Direnişimizi topluma yaymamız gerekiyor”
Yakın zamanda görülen duruşmada iş yeri temsilcisi Necdet Eksilmez’in işe iadesini kazandığını söyleyen Ali Isıyel, “Tabi ki işveren bu kararı üst mahkemeye taşıyacak ancak bu karar bizim için çok önemli bir gösterge oldu. Bizim işten çıkarılmamızın tamamen sendikal sebeplerle olduğu ortaya çıktı. 165 gündür direniyoruz ve aslında basına şunu gösterdik, biz basın çalışanları gazeteciler gerekirse 1 yılda direnebilirler, grev yapabilirler. Sputnik’te sendika haberleri yapıyorduk ama biz sendikalaşmak istediğimizde işveren bizi kapının önüne koydu. Direnişlerimizi ve grevlerimizi topluma yaymamız gerekiyor. Bizim direnişimiz büyük oranda kazanmış bir direniş. Ancak son zamanlarda bize gösterilen destekte bir düşüş görüyoruz. Direnişimiz, yakın basın tarihinin en uzun grevi, bunun için de herkesi desteğe davet ediyoruz” dedi.
“Grevlerin sayısı daha da artacak”
165 gündür grevde olduklarını ifade eden Arda Acaröz, “165 günü devirmiş bir grev var. Yazın başlamıştık ancak artık kış geldi. Zor şartlar altında grev yapıyoruz. Bizim de sayımız düştü, çünkü insanların bakmak zorunda oldukları aileleri var ancak bu grev sürdürülmek zorunda. Çünkü mahkeme tarafında eğer bir kazanın göstermek istiyorsak biz alan içerisinde de mevcut olmamız gerekiyor. Eğer böyle devam ederse Türkiye’de grevlerin sayısı daha da artacak. Bundan sonra medya sektöründe de grevler artacak. Biz hukuku çiğnemedik, biz sendikalaşmak istediğimiz için işimizden atıldık. O yüzden de hukuk yönünden kazanacağımızdan eminim, bize destek gittikçe azalmaya başladı o yüzden herkesten destek bekliyoruz” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye işvereni ile sürdürdüğü Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararını ajansın İstanbul ve Ankara’daki bürolarına asmıştı. Bunun üzerine Sputnik Türkiye’de çalışan 24 TGS üyesi 7 Ağustos’ta işten çıkarılmıştı.
Kaynak: PİRHA/Cihan Berk