Arjantin’de, kürtajın tecavüz vakası ya da anne hayatının tehlikede olmasıyla sınırlandırılmasını kaldırmaya yönelik tasarı Meclis’in ardından Senato’dan da geçerek yasallaştı. Tasarı 38 ‘evet’, 29 ‘ret’ ve 1 çekimser oyla kabul edildi. Böylece nüfusun çoğunluğunun Katolik olduğu Arjantin, kürtaja onay veren ilk büyük Güney Amerika ülkesi oldu.
Başkan Alberto Fernández tarafından desteklenen yasa tasarısı zaten Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmıştı. Tasarının 12 saati aşan görüşmelerin ardından Senatoda da 38 ‘evet’, 29 ‘ret’ ve 1 çekimser oyla kabul edilmsiyle birlikte nüfusun çoğunluğu Katolik olan Arjantin, kürtaja onay veren ilk büyük Güney Amerika ülkesi oldu.
Yasa, hamileliğin 14. haftaya kadar isteğe göre sonlandırılması ve gerekli tedavinin ücretsiz sağlanmasını içeriyor. Mevcut Arjantin kanunları yalnızca tecavüz sonucu olması veya annenin sağlığını tehlikeye atması durumunda hamileliğin sonlandırılmasına izin veriyordu.
El Salvador, Nikaragua ve Dominik Cumhuriyeti’nde tamamen yasak olan kürtaja Uruguay, Küba, Guyana ve Meksika’nın bazı bölgelerinde ise değişen sınırlamalarla izin veriliyor.
Latin Amerika’da büyük bir etkisi olan Katolik Kilisesi, yasa tasarısına onay vermemeleri yönünde senatörlere çağrı yapmıştı. İki yıl önce yapılan oylamada senatörler çok az bir farkla aleyhte oy kullanmıştı. Yasa değişikliğini destekleyen Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, seçim kampanyasında, tasarıyı yeniden gündeme getirme vaadinde bulunmuştu.
Fernandez, hamileliğin 14. haftasına kadar yasal ve ücretsiz kürtaj olanağı sağlanmasının halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, “her yıl 38 bin kadın, merdiven altı kürtaj nedeniyle hastaneye kaldırılıyor; demokrasinin tesisinden (1983) bu yana 3 bini aşkın kadın hayatını kaybetti” dedi. Fernandez, oylamadan sonra da sosyal medyada “Bugün, kadınların haklarını genişleten ve halk sağlığını garanti altına alan daha iyi bir toplum haline geldik” diye yazdı.
Arjantin’deki bu değişiklikle diğer Latin Amerika ülkelerine de sinyal gönderilmesini ümit ettiklerini belirtiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü Amerika Bölgesi temsilcisi Jose Miguel Vivanco, Arjantin’deki yeni yasanın “bölgede domino etkisi gösterebileceğini” söylüyor.
BBC Güney Amerika muhabiri Katy Watson da Arjantin’deki gelişmelerin tüm bölge tarafından yakından izlendiğini ve komşu ülkelerde kürtaj için kampanya yürütenlere için olumlu bir örnek olacağını belirtiyor.