Şair ve doktor Ceyhun Atuf Kansu’nun öyküleri doğumunun 100. yılı kapsamında “Baba, Yağmur Bitti” adıyla Telgrafhane Yayınları tarafından ilk defa bir araya getirildi. Kansu, daha önceki metinlerinde olduğu gibi Baba, Yağmur Bitti isimli kitabında yer alan öykülerde de yaşadığı ülkenin insanına, doğasına ve gerçeklerine değiniyor.
1978 yılında kalp yetmezliği sonucunda hayatını kaybeden şairin daha önce yayımlanan ‘Yanık Hava’, ‘Haziran Defteri’, ‘Yurdumdan’, ‘Bağımsızlık Gülü’ ve ‘Sakarya Meydan Savaşı’ isimli şiir kitaplarını basılmıştı. Şair, ‘Çocuk’ dergisinde masallarını, ‘Vakit’ ve ‘Ulus’ gazeteleri ile ‘Varlık’ ve ‘Seçilmiş Hikayeler’ dergilerinde öykülerini yayımlamıştı.
‘Baba, Yağmur Gitti’ kitabının arka kapak yazısı ise şöyle:
“’Baba, Yağmur Bitti’; ozan, yazar, aydınlanmacı, çocuk hekimi Ceyhun Atuf Kansu’nun 100. doğum yıldönümünde Telgrafhane Yayınları’nca yayımlanan ikinci, yazarın “öykü” alanında şimdiye değin yayımlanan ilk kitabıdır.
Daha çok deneme ve şiirleriyle tanıdığımız Ceyhun Atuf Kansu’nun öyküleri, diğer metinlerinde olduğu gibi; içinde yaşadığımız toprağın insanına, doğasına, varına yoğuna dokunuyor.
Yürekten bir sesleniş ile çocuklar, köylüler, kentliler, yalnızlıklar, ağaçlar, düşler ve gerçeklikler dile geliyor; yaşanmışlıkların yelle birlikte toz olup uçmadığına tanık oluyoruz Ceyhun Atuf Kansu’nun öykülerinde.
‘Aynaya bakayım biraz. Kulaklarımı örten saçları kesiyor berber. Küçük burnum. Aaa…gözlerim. Yaşlı. Ağlamışım. Gözlerimin içinde, arkadaki pencere görünüyor: Bir kız çocuk, annesinin elinden tutmuş gidiyor, şarkı söyleye söyleye. Artık yağmur yağmıyor.
Baba yağmur bitti!’”