Türkiye’de feminist düşüncenin öncülerinden biri olarak bilinen ve 60 yıllık ömrü boyunca kadın hareketine ciddi kazanımlar sağlayan gazeteci-yazar Duygu Asena bugün doğdu.
Duygu Asena 19 Nisan 1946’da İstanbul’da doğdu. Kadıköy Özel Kız Koleji’ni ve İÜEF Pedagoji Bölümü’nü bitirdi. Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İÜ Çocuklar Evi’nde pedagog, bir reklam şirketinde metin yazarı olarak çalıştı. Kadınca (1978), Onyedi, Ev Kadını, Bella, Kim, Negatif (1992) dergilerini yönetti. TRT-2’deki “Ondan Sonra” programını hazırlayıp sundu (1992-1997). 1992’den 2002’e kadar Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Hastalığı teşhis edilene kadar Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dergicilik dersi verdi.
Türkiye, Duygu Asena’yı feminist düşüncenin en ateşli savunucusu olarak tanıdı. Kadın mücadelesine çok emek veren Asena, kadına yönelik şiddet, cinsellik, kadın cinayetleri gibi konuları köşe yazıları ve kitapları aracılığıyla sık sık gündeme taşıdı. Adını ilk kitabı olan ve 1987 yılında yayınlanan Kadının Adı Yok‘la duyurdu. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiye’de satış rekoru, daha sonra çekilen filmiyle de gişe rekoru kırdı.
Kitabın 40’ıncı baskısının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asena’nın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı. Kitap 53 baskıya ulaştı. Kadının Adı Yok, Almanya, Hollanda ve Yunanistan’da çevrilerek yayımlandı. İlk baskıları kısa sürede tükendi. Bu kitap Yunanistan’da “best seller” oldu.
1989 Yılında Kadının Adı Yok’un devamı niteliğindeki ikinci kitabı Aslında Aşk Da Yok’u çıkardı. 36 baskıya ulaşan bu kitap da yine Almanya, Hollanda ve Yunanistan’da yayımlandı.
2004 yılında kanser tanısı konduğunda 3-4 aylık bir yaşamı olduğu sanılıyordu. Beynindeki tümör çok agresif ve ileri derecede habis olmasına rağmen Asena mucizevi bir şekilde 2 yıl daha yaşadı. Feminizmin ateşli savunucusu 30 Temmuz’da hayata gözlerini yumdu, 1 Ağustos Salı günü de İstanbul’da toprağa verildi. Şimdi toprağa öylece bırakılmış bir kurdele formunda hazırlanan mezarında yatıyor…
Kitapları
Kadının Adı Yok, | Aşk Gidiyorum Demez, | Aslında Aşk da Yok, | Aynada Aşk Vardı, |
Değişen Bir Şey Yok, | Kahramanlar Hep Erkek, | Paramparça, | Aslında Özgürsün, |