15-20 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Documentarist 12. İstanbul Belgesel Günleri, dünya gündeminin nabzını belgesellerle tutan geniş bir seçki sunuyor. Hem Türkiye’den hem de dünyadan, başka mecralardan ulaşmanın hayli güç olduğu pek çok belgeseli seyirciyle buluşturan Documentarist’te bu yıl Sudan’a özel bir bölüm ayrılmış durumda.
Festivalde, son aylarda halk isyanıyla diktatörü deviren, 3 Haziran’da kanlı bir katliamla bastırılmaya çalışılsa da direnmeye devam eden ve dünya kamuoyundan dayanışma bekleyen Sudan’a özel bir bölüm ayrıldı. Konuk Ülke Sudan bölümünde bu sene Berlinale’de en çok beğeni toplayan filmlerden “Ağaçlardan Bahsetmek” başta olmak üzere, belgeselde hikâyeleri anlatılan Sudan Film Grubu kurucularının 1960, 70 ve 80’lerde üretiği kısa filmlerden nadir bir seçki restore edilmiş kopyalarıyla sunulacak. Almanya’da restore edilen filmler Berlinale Forum’un ardından ilk kez Türkiye seyircisiyle buluşacak.
Konuk Ülke: Sudan bölümü filmleri:
- Ağaçlardan Bahsetmek (Talking About Trees, 2018) Yön: Suhaib Gasmelbari
- Hartum Ofsayt (Khartoum Offside, 2018) Yön: Marwa Zein
- Deve (A Camel/Jamal, 1981), Yön: Ibrahim Shaddad
- Velakin Dünya Dönüyor (It Still Rotates/Wa lakin alardh tadur, 1978) Yön: Suliman Elnour
- Av Partisi (Hunting Party/Jagdpartie,1964) Yön: Ibrahim Shaddad
- Durak (The Station/Al Mahatta, 1989), Yön: Eltayeb Mahidi
- Afrika, Cangıl, Tamtamlar ve Devrim (Africa, the Jungle, Drums and Revolution, 1979), Yön: Suliman Elnour
Documentarist her sene olduğu gibi 12. yılında da önemli bir belgesel ustasını ağırlıyor. Documentarist2019’un Onur Konuğu İngiliz belgeselci Sean McAllister… İşçi kökenli bir aileden gelerek kendi kendine sinemayı öğrenmiş ve kamerasını daha çok alt tabaka bireylerine yöneltmiş olan McAllister’ın, son filmi “A Northern Soul” dahil, Sundance gibi festivallerde ödül almış belgesellerinden bir seçki, Documentarist haftası boyunca İstanbul seyircisiyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, Altyazı Sinema Dergisi işbirliğiyle yönetmenle bir Sinema Dersi gerçekleşecek. Sean McAllister’in festivalde gösterilecek, Japonya, Irak, Yemen, Suriye ve İngiltere’de çekilmiş birer hikâye anlatan filmleri:
- Kuzeyli Bir Can (A Northern Soul, 2018)
- Suriyeli Aşk Hikâyesi (A Syrian Love Story, 2015)
- Zoraki Devrimci (The Reluctant Revolutionary, 2012)
- Japonya: Bir Aşk ve Nefret Hikâyesi (Japan: A Story Of Love And Hate, 2008)
- Bağdatlı Liberace (The Liberace of Baghdad, 2004)
Otuzdan fazla filmin seçildiği ‘Türkiye Panorama’ bölümü, ülkemizde bağımsız belgesel üretimini takip etmek isteyenler için iyi bir fırsat. Bu bölümdeki filmlerin yarısı ilk filmini çeken yönetmenlerin imzasını taşıyor. Documentarist’in gelenekselleşen ‘Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’ bu yönetmenlerden birine gidecek. Ödül jürisinde bu sene Pınar Selek, Emine Yıldırım, Hüseyin Karabey, Liliana Dulce Marinho de Sousa ve Taylan Mintaş yer alıyor.
Festivalin bir başka önemli ödülü ise Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI üyeleri tarafından belirlenecek. Polonya’dan Anita Piotrowska, İsveç’ten Alexandra Enberg ve Türkiye’den Seray Genç’ten oluşan jüri, Heddy Honigmann’dan Buddy, Anja Kofmel’den İsviçreli Chris (Chris the Swiss), Marwa Zein’den Hartum Ofsayt(Khartoum Offside), Janus Metz ve Sine Plambech’ten Gönülçelen: Değişik Bir Aşk Hikâyesi (Heartbound: A Different Kind of Love Story) gibi dünya festivallerinde ses getirmiş pek çok önemli belgesel arasından seçim yapacak.
Festivalin bu seneki özel bölümlerinden biri ‘Çocuklar Büyürken’ adını taşıyor. Gürcistan’dan Filistin’e, Rusya’dan Romanya’ya, Ermenistan’dan Avustralya’ya uzanan geniş bir coğrafyadan çocuklar ve gençlere dair belgesellerin bir araya getirildiği seçkide sekiz film yer alıyor.
Documentarist’in yan etkinlikleri kapsamında iki önemli forum düzenlenecek: ‘Çocuklar İklim Krizini Anlatıyor Açık Forumu’nda Türkiye’de iklim boykotu için bir araya gelen çocuklar hedef ve yöntemlerini paylaşırken, sinemacıların katılımıyla gerçekleşecek ‘Sansürle Mücadele Forumu’ndaysa son dönemde özellikle belgeselcilere yönelik baskılara karşı ortak mücadele yöntemleri masaya yatırılacak.
Documentarist’te gösterimler Aynalı Geçit, Vault34/Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda, yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleşecek.